Skocz do zawartości

[n57] 3.0d blad 24F700 przerwanie podgrzewania paliwa

yoghi

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc,

potrzebuje porady - wyskakuje mi błąd jak w tytule 24F700 związany z podgrzewaniem paliwa. Podgrzewacz wymieniony na nowy OE, błąd nadal występuje.

Moze ktoś z Was miał podobna sytuacje??

Szukać w wiązce?? Bezpiecznikach?? Po zgłupiałem!

Dodam iz samochód jedzie bez problemu jak również zapala!

Pzdr

To że zapala normalnie i jedzie nie powinno dziwić. Ogrzewanie jest włączane gdy paliwo ma mniej niż -1C ale też pod warunkiem że jest odpowiednio gęste, co raczej z zimowym dieslem się nie zdarza, jest on nawet w niskich temperaturach bardzo płynny.

Ja zacząłbym od kostki i wiązki, kostka jest bodajże 4-piny, 12V - sygnał - Masa.

Po wymianie błąd usunąłeś i pojawił się ponownie?

spacer.png

• Zasłużeni forumowicze

Opis działania

Digital Diesel Electronics (DDE) włącza i wyłącza ogrzewanie filtra paliwa. Ogrzewanie filtra paliwa włącza się, gdy jednocześnie występują następujące warunki :

- Moc elektryczna pompy paliwa jest wyższa niż zapamiętana wartość adaptacji plus przesunięcie przez ponad 3 sekundy. Przesunięcie wyznaczane jest z charakterystycznej mapy i zależy od prędkości obrotowej silnika oraz szybkości wtrysku paliwa.

- Temperatura paliwa poniżej -1 ° C

- Napięcie akumulatora większe niż 9 V.

Ogrzewanie filtra paliwa wyłącza się w następujących warunkach:

- Czas włączenia dłuższy niż 5 min

- Temperatura paliwa wyższa niż 8 ° C

- Napięcie akumulatora mniejsze niż 9 V przez ponad 30 s

Ogłoszenie! Przestrzegaj następującej kolejności:

Ryzyko zwarcia! Jeśli ogrzewanie filtra paliwa jest uszkodzone, najpierw wymień element! Dopiero wtedy należy naładować rozładowany akumulator!

Jeśli ogrzewanie filtra paliwa nie powiedzie się, należy spodziewać się następującego zachowania:

Wprowadzenie błędu do sterownika silnika

- pin nr.1 - plus, zasilanie z bezpiecznika F75.......50A

- pin nr. 3 - sygnał sterowania

- pin nr. 4 - masa/minus

Tak, błąd pojawia sie ponownie po skasowaniu go - zarówno na starym podgrzewaczu jak i o wymianie nowego

Zastanawiam sie czy ten problem byl wcześniej u poprzedniego właściciela. U mnie auto pierwsza zime -

Sprawdzę jeszcze ten bezpiecznik f75 jak kolega Burza1234 napisal

• Zasłużeni forumowicze
I jeszcze jedno pytanie

Gdzie szukac bezpiecznika 75?? :?: :?:

Samochód to f07

Przód po stronie pasażera , za schowkiem .

Bezpiecznik znajduje się z boku skrzynki , tzn. większość bezpieczników będziesz miał na prosty siebie a F75 jest z boku w tej samej skrzynce.

Nie wiem czy nie będziesz musiał odkręcić skrzynki z bezpiecznikami aby dojść do właściwego zabezpieczenia?

• Zasłużeni forumowicze
tak myslalem ze to te w schowku - nie mam do nich schematu, ale z drugiej strony nie wiem jak sie do tego zabrac, z ktorej strony mam go szukac??

https://photos.app.goo.gl/1H5xqvyuKQVvgKLC9

Patrząc na twoje zdjęcia , bezpiecznik znajduje się z lewej strony Jest wcinięty w bok tej skrzynki. Ogólnie znajduje się tam pięć bezpieczników , od F70 do F75.

W instrukcji nie jest pokazane dokładne miejsce F75..... Moim zdaniem będzie on albo ma samej górze albo na samym dole.

Jeśli nie będziesz miał miejsca aby dojść do tego bezpienika to instrukcja przewiduje .....

- odpiąć minusową klemę od akumulatora

- odłączyć wszystkie kości po prawej stronie , wpięte w skrzynkę bezpieczników

- odkręcić dwie śruby , które znajdują się u góry i dołu skrzynki

- skrzynkę bezpieczników pociągnąć lekko w dół a następnie do siebie

Jeśli nie będziesz do końca rozumiał mojego opisu to napisz na PW adres e-mail to wyślę ci poglądowe zdjęcia.