Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wiem, że temat poruszany wielokrotnie jednak z obserwacji widzę, że nigdy nie został pociągnięty do końca.

Odbieram niebawem G20 (bez xdrive), które trzeba by zakuć na zimowe warunki. Salon oczywiście zaproponował zestaw felg i opon za 12k co jest dla mnie niezbyt akceptowalnym rozwiązaniem.

Z tego co widzę również wszystkie "homologowane" opony są wyposażone w runflat co jest również opcją, której wolę uniknąć.

Czy realnie ktokolwiek spotkał się z jakimikolwiek konsekwencjami za założenie opony niehomologowanej? Wiem, że "teoretycznie" BMW może odmówić naprawy gwarancyjnej np. napędu jednak ciekawi mnie czy realnie ktoś kiedykolwiek się spotkał z taką sytuacją (na moje 2-3 h szperania w internecie brak danych)

Na rynku jest dużo lepszych opcji w stosunku do tych polecanych przez BMW, stąd czuje się mocno ograniczony do 2-3 modeli o parametrach gorszych od tego co oferuje konkurencja.

Oczywiście planuje kupić opony o takich samych wymiarach i parametrach jak opony homologowane, np Vredestein WINTRAC PRO.

Z góry dzięki za pomoc!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeśli nie chcesz mieć problemów z uznaniem gwarancji w ASO lub wypłatą odszkodowania z AC to lepiej mieć te opony z homologacją. Tu masz z homologacją ale nie Run Flat: https://www.oponytanio.pl/rshop/Opony/Bridgestone/Blizzak-LM-001/225-50-R17-98H-XL--/R-380044
Opublikowano

Niestety ale te opony które poleciłeś w rozmiarze który potrzebuje(R18) nie posiadają homologacji, abstrahując od tego że mają absurdalnie słabe parametry.

Nie rozumiem też tego, w jaki sposób odszkodowanie AC miałoby zostać poważone ze względu na posiadanie innego (w tym wypadku lepszego) ogumienia niż "homologowane". Stąd też mój post, bo wszędzie widzę zalecenia bo ubezpieczenie albo gwarancja, a nie znalazłem ani jednego miejsca, w którym faktycznie ktokolwiek miał problem w wyniku jeżdżenia na innym ogumieniu niż zalecane (a nie wieżę że wszyscy kierowcy BMW kochają runflaty).

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano

Cześć,

Podepnę się pod temat. Co prawda na swoje BMW jeszcze czekam ale opony zimowe będę kupował sobie jakoś luty/marzec bo z doświadczenia wiem że wtedy są najtańsze i zawsze w tym okresie je zakupuję. Sprzedawcy często pozbywają się zimówek robiąc w magazynach miejsce na opony letnie. Rozmawiałem dziś ze sprzedawcą i nie muszę chyba nikomu mówić z jaką przebitką mają opony w ASO. Natomiast usłyszałem to samo co piszecie tu na forum, że opony muszą posiadać homologację BMW, w przeciwnym razie w razie szkody z AC lub uszkodzenia xDrive'a, mogę odmówić wypłaty odszkodowania. I teraz co to znaczy opony homologowane? Homologacja jest ma producenta? Model? Rozmiar? Czy jest gdziekolwiek dostępna na bierząco aktualizowana lista opon jaką homologuje BMW? Run flat'ów nie brałem bo w połączeniu ze sportowym zawieszeniem robi się bardzo twardo, poza tym są głośne. Więc mam zwykłe opony w rozmiarze: 245/45/R20 103 W XL - przód oraz 275/40/R20 106 W XL - tył. I teraz jakich opon szukać? Wystarczy że kupię zimówki w dokładnie tym samym rozmiarze i nośnością jak te letnie czy muszę jeszcze gdzieś patrzeć czy te konkretne opony są dopuszczone przez BMW? I tak wybieram wyłącznie spośród marek premium, żaden budżetowe nie wchodzą w grę ale mimo wszystko nie chcę mieć problemów z ewentualnymi roszczeniami gwarancyjnymi.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jeśli czytałeś to forum już to powinieneś wiedzieć co bmw uznaje za oponę homologowaną, szukasz opony z homologacją BMW (oznaczona gwiazdką), sklepy które zajmują się sprzedażą opon zwykle pozwalają filtrować po homologacji dla danej marki.

https://www.bmw.pl/pl/topics/offers-and-services/original-bmw-accessories/kola-i-opony.html

Z drugiej strony, homologacja to aby zalecenie (ważne by rozmiary z tabliczki się zgadzały) ale baw się potem z serwisem i udowadniaj kto miał rację.

Odsyłam do https://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=86&t=242171&p=2817444&hilit=xdrive#p2817444 .

• 3 miesiące temu...
  • Moderatorzy
Opublikowano
Wspaniały artykuł. Przynieś go do BMW jak padnie xDrive na gwarancji bo miałeś nieprawidłowe opony.
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Jak wchodziło to w życie , pracowałem w ASO Mercedesa. Zdarzało się montować opony na drugi komplet felg bez znaczka MO (homologacja Mercedesa) dla klientów kupujących nowy samochód. I nie było problemu z gwarancją.