Skocz do zawartości

E39 530D paliwo nie dochodzi do filtra.

wiaderny

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, proszę o poradę. Zgasło auto prawdopodobnie zabrakło paliwa, wlałem 10 litrów pokręciłem trochę i nic. Dolałem jeszcze 40 i też nic. Sciągłem przewód z filtra i po włączeniu zapłonu (bez kręcenia) wydaje mi się że powninno lecieć paliwo a nic nie leci. Słychać tylko takie jakby chrobotanie. Od czego zacząć od pompy w zbiorniku czy od progowej? Może ktoś miał taką sytuację?

Tam ma być ciśnienia 4 bar to będzie rzygać jak z węża strażackiego. Podnieś tylną kanapę i pod prawym siedziskiem jest pompa wstępna w baku. Tam bym szukał przyczyny.

A ta pompa w baku nie jest do przepompowywania paliwa z komory do komory w zbiorniku. Czy paliwo nie powinno lecieć do pompy progowej nawet gdy pompa w zbiorniku jest uszkodzona?

Tam ma być ciśnienia 4 bar to będzie rzygać jak z węża strażackiego. Podnieś tylną kanapę i pod prawym siedziskiem jest pompa wstępna w baku. Tam bym szukał przyczyny.

A ta pompa w baku nie jest do przepompowywania paliwa z komory do komory w zbiorniku. Czy paliwo nie powinno lecieć do pompy progowej nawet gdy pompa w zbiorniku jest uszkodzona?

Myślę, że odpowiedź widziałeś na własne oczy. :P

Tu masz odpowiedź:

https://www.realoem.com/bmw/enUS/partgrp?id=DL71-EUR-02-2000-E39-BMW-530d&mg=16

Dokładniej sam element:

https://www.realoem.com/bmw/enUS/showparts?id=DL71-EUR-02-2000-E39-BMW-530d&diagId=16_0209

Część z numerkiem "1", numer części 16141183178.

• Zasłużeni forumowicze
Pompa w baku jednocześnie podaje paliwo do pompy progowej oraz przelewa z lewej do prawej komory. Zwykle jednak jej awaria objawia się gaśnięciem silnika przy stanie paliwa 15L, bo tyle zostaje w lewej komorze i nie jest już w stanie się "przechlupać" górą. Albo się układ zapowietrzył, albo siedzi jedna i druga pompa. Jak już masz rozgrzebane przy progowej to możesz jeszcze zdjąć przewód doprowadzający do niej. Tam też powinno lecieć paliwo przy sprawnej pompie w baku, bo podaje ona 0,5 bar.

Pompa w baku jednocześnie podaje paliwo do pompy progowej oraz przelewa z lewej do prawej komory. Zwykle jednak jej awaria objawia się gaśnięciem silnika przy stanie paliwa 15L, bo tyle zostaje w lewej komorze i nie jest już w stanie się "przechlupać" górą. Albo się układ zapowietrzył, albo siedzi jedna i druga pompa. Jak już masz rozgrzebane przy progowej to możesz jeszcze zdjąć przewód doprowadzający do niej. Tam też powinno lecieć paliwo przy sprawnej pompie w baku, bo podaje ona 0,5 bar.

Zdjąłem wąż zasilający z progowej i nic nie leci, dmuchając w niego paliwo bulgocze w zbiorniku, dmuchając od stronu wlewu nic nie leci. Czyli jeżeli pompka w zbiorniku jest uwalona nie ma szans żeby paliwo doszło do progowej nawet jeżeli jest pełny zbiornik paliwa?

Więc tak, pompa w zbiorniku jest uwalona, podłączyłem na krótko nie żyje (ale chyba już od dawna bo już wcześniej gasł przy 15 - 20 litrach) Ale nie wiem dlaczego pompa strumieniowa ta z drugiej strony nie puszcza paliwa ze zbiornika do pompy progowej (ponoć tam nie ma się co psuć). Na próbę ominełem pompę strumieniową i wsadziłem węża z sitem na końcu, połączyłem z wyjściem zasilania ze zbiornika i auto chodzi. Jakie zadanie jest pompy strumieniowej, czy mogła paść? Edytowane przez wiaderny

Witam.

Jeżeli padła pompka paliwa w zbiorniku to bywa różnie raz tak stanie że będziesz jeździł gdy paliwa w zbiorniku będziesz miał nie mniej niż 15 litrów

a czasem nawet możesz mieć pełen zbiornik i nie pojedziesz (obie sytuacje znam z autopsji).

Pompa strumieniowa działa tylko wtedy gdy działa pompka paliwa w zbiorniku w innym wypadku nie działa.

Pozdrawiam Wojtek.