Skocz do zawartości

BMW x5 e53 3.0d Problem/ Pytanie

Vaterus123

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. od jakiegoś czasu posiadam BMW x5 e53 3.0d 184km mam kilka pytań odnośnie tego silnika.

Znajomy poleca mi wgranie Mapy na 218km czy to szkodzi bardzo silnikowi? czy naprawdę jest poprawa ponieważ te 184km bardzo się męczy z tą budą ;/ .

Mam problem czasem gdy dam od startu gaz w podłogę to gdy zmieni bieg to tak zasłabnie tylko gdy ruszam 1 -2 bieg nie wiem co to może być tak raczej nie powinno byc.

na zimnym silniku czasem przerzuci szybko bieg wtedy czuć takie szarpniecie ale to tylko na zimnym silniku na ciepłym żadnych problemów nie zauważyłem.

Wymiana oleju w skrzyni czy to bezpieczne? czy lepiej nie ruszać tylko po prostu jak padnie zregenerować?

jakie tarcze do tego modelu czytałem cos o Zimmermann firmie jednak wole zapytać ponieważ obecne piszczą mi strasznie (klocki nowe ATE)

Mapę planuje wgrać w BMG Tuning Wrocław.

Dziękuje za uwagę. Bardzo będę wdzięczny na pomoc, poradę. Pozdrawiam

Czy szkodzi ? Raczej nie szkodzi, pod warunkiem że masz w dobrym stanie układ zapłonowy, czyli głównie wtryski. Poza tym turbo musi być w dobrej kondycji i co najważniejsze sama skrzynia. Jeśli ma jakieś niedomagania na nowym chipie szybko ją dobijesz.

Kiedyś tu na forum czytałem że ktoś wymienił swoją skrzynkę 5 biegową i zaadoptował 6 ZF z wersji po liftowej. Ponoć była spora różnica i to bez wirusa, wiec nie wiem czy to by nie był dobry pomysł.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

BMW - Bardzo Mądry Wybór ;-)

http://forum-lines.ru/rez/ab278744.gif

co do wymiany oleju w skrzyni to obowiazkowo i tak co 60 tys km wymieniac nawet sie nie zastanawiac

tylko uwaga dobrze to zrobic w dobrym warsztacie zeby po wymianie oleju w skrzyni po tygodniu podjechac do tego samego warsztatu i sprawdzic czy nic nie cieknie

co do hamulcow i skrzypienia to mialem to kiedy klocki byly nowe a tarcze stare (trzeba dobrac odpowiednia twardosc klocka do tarczy dlatego zalecam wymieniac i klocki i tarcze tego samego producenta) a jesli juz tylko klocki masz nowe to tarcze tego samego producenta

zimermany sa bardzo dobre kupilem niedawno i klocki i tarcze i nic nie skrzypi

Dziwne że nikt jeszcze nie wspomniał, że przedliftowy automat to raczej nie do silnika ze zmienioną mapą.

5L50 (A5S390R) The 5L50 is engineered to handle the stresses from vehicles weighing up to 5000 lb (2268 kg) GVWR. Final drive ratios include 2.93:1 and 3.23:1. The 5L50 can handle up to 311 ft·lbf (422 N·m) of torque.

M57 w przedlifcie na 410 Nm, więc ta skrzynia to tam jest "na styk"...