Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam problem z zapalająca się kontrolką tzw lampą alladyna.

Przeważnie, lecz nie zawsze zapala się po dłuższej jeździe jak gaszę samochód i po chwili znika.

Sprawdzone było ciśnienie oleju( po dłuższej jeździe i prawie godz. sprawdzania spada max do 0,8 bara na wolnych obrotach a czujnik ma zakres działania 0,2 do 0,5 bara), podstawa filtra oleju, pompa oleju, panewki korbowodowe, czujnik ciśnienia i temperatury oleju.

Zalany jest olejem castrola 5w30

Co może być jeszcze powodem ?

Opublikowano

jak gaszę samochód i po chwili znika.

Rozumiem, że po zgaszeniu się zapala nie podczas jazdy? To co chesz od ciśnienia? Jest żółta? Jeśli tak, to komuniakt o poziomie oleju za pewne, doczytaj co w tym samym czasie masz napisane na wyświetlaczu, z kontrolką na desce pojawia się komuniat tekstowy na wyświeltaczu. Można go odczytać także naciskając i przytrzymując Check na lewej manetce.

Opublikowano

A czy ktoś może napisać jakie jest prawidłowe ciśnienie oleju w takim silniku?

I czy odma mogła mieć na to jakiś wpływ? tzn. jak pierwszy raz wywaliła mi ta kontrolka to jeden z węży odmy się rozleciał. Odma i węże od razu wymienione.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Kiedyś czytałem, że takie objawy mogą powodować dwa małe oringi w plastikowym korku od podstawy filtra oleju

Tak, w m54 to częsta przypadłość ponieważ, oringi nie są dołączane do filtra oleju.