Skocz do zawartości

E46 problem z zawieszeniem - amortyzatory czy sprezyny?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, kłopot w moim e46 sedan polega na tym że dojeżdżając do progu zwalniającego musze wychamować auto totalnie do 0, może uda się przejechać z prędkością 1-2 km/h. Jak jade szybciej to za każdym razem uderzam podłoga o prog mniej więcej na wysokości połowy samochodu. Stoi normalnie, nie jest nisko - wydaje się ze zwyczajnie. Kola to 16 stalówki bmw, opony zimówki 195/65. Dodam ze auto bardzo łatwo rozbujać rękami jak jest na postoju, przód łatwo docisnąć. Pytanie do was gdzie leży problem? Zamierzam wymienić 4 amortyzatory z przodu sachs z tyłu KYB + tuleje wachaczy bo sa do wymiany. Postawiłem sobie autodiagnozę ze to wina amortyzatorów ze jest tak bardzo miękko, myle sie? Dzięki za odpowiedzi i zachęcam do nie hejtowania! :D
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Pewny jesteś że uderzasz podłogą, a nie wydechem?
Nawet zepsuty zegar dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę ;)
Opublikowano
Opublikowano

Podłogą bo jak ostatnio zajrzałem pod spód auta to wydech nigdzie nie jest powgniatany, zresztą jest odczuwalne jakby cała masa samochodu waliła o asfalt. Wymieniam amortyzatory przód + osłony, odboje + poduszki amortyzatorów, tył również amorki + osłony, odboje + poduszki.

Bardziej mnie interesuje czy po wymianie tych amortyzatorów nie będzie już tego dobijania czy to może być wina sprężyn jeszcze? Samochodem prowadzi się jak statkiem po wodzie, na zakrętach się przechyla no i tak jak pisałem bardzo łatwo jest go docisnąć do ziemi z tym że wraca normalnie i nie występuje zjawisko żeby jeszcze potem skakała sama 'góra - dół'.

Wymieniać też sprężyny czy nie dokładać sobie kosztów?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Co to znaczy docisnąć do ziemi? Kładziesz zderzak na asfalcie? Jeśli tak to do wymiany sprężyny i amory.

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie polecam amortyzatorów kyb, w wielu bmw, które widziałem krótko po wymianie były wylane. To co opisujesz wskazuje na amortyzatory, zwróć uwagę czy z tyłu sprężyny nie są pęknięte na końcach, ponieważ to dość powszechna sprawa jak są oryginalne.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.