Skocz do zawartości

Czy masz powłokę ceramiczną lub folię ochronną na swoim G20?

TheApocalypse

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Tematów o ceramice oraz PPF było dużo, natomiast tutaj jestem ciekaw Waszych konkretnych doświadczeń:

- Czy macie na swoim aucie powłokę ceramiczną lub folię ochronna? (Jaką)?

- Czy jesteście zadowoleni z instalacji lub nieinstalowania owej powłoki?

- Fajnie byłoby zobaczyć przy okazji zdjęcia Waszego lakieru, zarówno tych z jak i tych bez dodatkowej ochrony

Cześć,

do całkiem niedawna byłem zatwardziałym fanem wosków, ale na poprzednim aucie oraz aucie żony :mrgreen: sprawdziłem powłokę ceramiczną i dostrzegam zalety jej zastosowania. Co do ułatwionej pielęgnacji i walorów estetycznych to jest moim zdaniem podobnie jak przy regularnie aplikowanym dobrym wosku, ale na regularne nakładanie wosku poświęcałem jednak trochę czasu. Bardzo podoba mi się działanie powłoki na plastikach zewnętrznych w Mini (R56, jest tam tego trochę), wyglądają cały czas "świeżo" :). Odnoszę też wrażenie, że powłoka lepiej chroni lakier niż wosk przed np. ptasimi odchodami albo bardzo lekkimi zarysowaniami np. o krzaki. W obu przypadkach udało mi się spolerować te miejsca.

Obecnie zastosowane powłoki na moim G21 to CarPro CQuartz UK Edition 3.0 (+ CarPro Reload Sealant) na lakierze auta a na felgach i plastikach zewnętrznych CarPro CQuartz DLUX. Zarówno przygotowanie lakieru jak i aplikację powłoki robiłem sam, więc nie jest to "profesjonalna robota". Zdecydowałem się na tańszą wersję powłoki oraz aplikację samemu, gdyż doświadczanie z poprzedniego auta pokazało, że zdarzają się jednak sytuacje, kiedy byłem zmuszony spolerować i odnowić powłokę. Wtedy po prostu uzupełniam ją sam w tym miejscu - moim zdaniem akurat ta powłoka jest dość łatwa do nałożenia nawet dla amatora.

Tak auto wyglądało kilka dni po nałożeniu powłoki. Niestety bez powłoki mam tylko parę zdjęć zrobionych na placu u dealera przy całkiem innym nasłonecznieniu (pierwsze zdjęcia w wątku o aucie https://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=216&t=377477)

uc?export=view&id=15uLLG3FOsHk0DToSFsfDhZQ9aADE84hW

uc?export=view&id=1E5J2_oupjx5cwXbU0T8P7On3JNn-HwKz

• Zasłużeni forumowicze
Ze wsi około Krakowa - bo do przedmieścia im jest daleko z racji dziur w drogach ,braku oświetlenia ulic i braku kanalizacji - ale nie o tym mowa :wink: , robiłem w Krakowie w firmie - SPLASZ - trudno mi powiedzieć czy dobrze to zrobili czy nie bo nie znam się na tym , ale obsługa miła , i auto błyszczy :D

Cześć,

Tematów o ceramice oraz PPF było dużo, natomiast tutaj jestem ciekaw Waszych konkretnych doświadczeń:

- Czy macie na swoim aucie powłokę ceramiczną lub folię ochronna? (Jaką)?

- Czy jesteście zadowoleni z instalacji lub nieinstalowania owej powłoki?

- Fajnie byłoby zobaczyć przy okazji zdjęcia Waszego lakieru, zarówno tych z jak i tych bez dodatkowej ochrony

W tym wątku https://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=215&t=364688 jest już opisanych parę ciekawych opinii i doświadczeń na temat powłoki ceramicznej.