Skocz do zawartości

Montaż elektrycznej kolumny kierownicy

Sven1995

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze

Przymierzam się do tego, musisz jednak mieć elektryczne siedzenia bo to ich sterownik steruje kolumna, są schematy kolumny bez foteli jest wtedy dodatkowy sterownik, ale po za schematami nigdzie go nie znalazłem ;(

Kolumna nie jest droga więc pewnie kupię i spróbuję zrobić sterowanie na 4 przekaźnikach :)

Jest to sterownik o oznaczeniu na schemacie A34 a wtyczka X1229

Nawet zepsuty zegar dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę ;)

• Zasłużeni forumowicze
...spróbuję zrobić sterowanie na 4 przekaźnikach :)

I będzie się automatycznie podnosić przy wysiadaniu z auta ? To chyba najlepsza funkcjonalność tego rozwiązania, bo samo regulowanie elektryczne jest mało przydatne chyba, że prowadzi więcej osób to auto. Oczywiście możecie mieć inne zdanie :)

• Zasłużeni forumowicze

I będzie się automatycznie podnosić przy wysiadaniu z auta ? To chyba najlepsza funkcjonalność tego rozwiązania, bo samo regulowanie elektryczne jest mało przydatne chyba, że prowadzi więcej osób to auto. Oczywiście możecie mieć inne zdanie :)

Nie będzie, ale regulacja będzie działać, jak kiedyś zmienię fotele to podepnę pod fotel, a może zrobię czary mary i znajdę ten magiczny dodatkowy sterownik. Zawsze można też wypruć sterownik z fotela :)

Nawet zepsuty zegar dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę ;)

Dzisiaj czytałem trochę na temat tej kolumny i wygląda to tak że przy zwykłych fotelach będzie działać sama regulacja a jak ktoś ma fotele z pamięcią to kolumna będzie działała poprawnie czyli będzie się automatycznie podnosić i opuszczać oraz zapamięta ustawienie. Tylko fotele muszą byc 1998 w górę bo gdzieś wyczytałem że starsze mają inny moduł i nie działa automatyczne podnoszenie. Zaraz będę szukał po ile chodzą takie kolumny. A jeszcze pytanie mam takie czy ktoś z was spotkał kiedyś kierownice M z E39 żeby miała grzanie bo ja znalazłem kiere z grzaniem ale niestety to ta normalna

Kolumnę można kupić na allegro za 150 zł + obudowa plastikowa oraz manetka jakieś 100 zł. Czyli taki zabieg powinien zamknąć się w 500 zł a fotele el z kanapą są w cenie 800-1500zl. Moim zdaniem warto wiec na początek rozpoczynam poszukiwanie elektrycznych foteli :8)

Chociaż nie będzie łatwo bo do mojej bmki pasuje tylko szara skóra ponieważ mam szara tapicerkę i podłogę