Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam taki problem z bawarką silnik m54b30 z lpg. Z rana po odpaleniu trzęsie budą , falują obroty i przygasa czasami. Po lekkim rozgrzaniu ustepuje to i jedzie normalnie. Na gazie jest ok. Pewnego ranka odpiąłem przepływkę i silnik pracował w porządku. Dodatkowo wywala mi teraz checka i błędy. Wcześniej jeździłem na sterowniku pomodzonym w którym były wyrzucone między innymi sondy za katem i nie wyrzucało tyle błędów tylko 202 i 203. Ogólnie to wydaje mi się że auto powinno jechać lepiej. Wklejam błędy i filmik z pracy w inpie.

Y3TjfS3

>

25H2f3L

kMTHNBD

https://ibb.co/Y3TjfS3

https://ibb.co/zFXr4Ht

https://ibb.co/25H2f3L

https://ibb.co/kMTHNBD

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zakreć zawór na butli, wypał wszystko co zostało w instalacji. Skasuj adaptacje, ze dwa dni jazdy na samej benzynie, jak wszystko będzie dobrze to wizyta u gazownika.
Nawet zepsuty zegar dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę ;)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Silnik na wolnych obrotach, screeny:

Rough

Masa powietrza

Czasy wtrysków

Korekty

Sondy

Masz możliwość podpięcia się pod sterownik LPG i sprawdzić co pokazuje MAP sensor?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Czas wtrysku trochę za krótki, temperatura płynu 200 stopni? Albo inpa z takim błędem pokazuje albo czujnik do sprawdzenia.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak masz czujnik powietrza tak jak w m52tu, czyli w kolektorze przy samej głowicy to pokazuje ci prawidłową temperaturę. Na moje oko czas wtrysku jest nieco krótki, czyli sterownik go ucina bo silnik ma za bogatą mieszankę, co widać też na sondach. Dolot masz szczelny?
Opublikowano

Jakiś czas temu uszczelniałem cały dolot i inne pierdoły gdzie mogło by pobierać powietrze. Aczkolwiek coś tam mogło się zmienić. Za jakiś czas jadę na warsztat to sprawdzę szczelność.

A jaki powinien być czas wtrysku ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Spróbuj jeszcze odpiąć całkowicie przepływomierz, 13kg/h to raczej dla 2.0, próbowałeś go czyścić?
Opublikowano
Jeździłem odłączoną ale korekty długoterminowe nadal były na prawie +28. Wyczyściłem możliwe, że lepiej się zbiera ale błędy i checka nadal wywala.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A kasowałes adaptacje? Zanim korekty długoterminowe się zmienią to trochę potrwa.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Spróbuj jeszcze odpiąć całkowicie przepływomierz, 13kg/h to raczej dla 2.0

:shock: 2.0 r6 ma koło 10. Masę powietrza masz za dużą, jaki masz przepływomierz? Temperatury masz podane w fahrenheit'ach.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Przepływomierz mam siemensa. Odłączyłem przepływkę, skasowałem adaptację pojeździiłem i lepiej jedzie i również nie ma falowania jak odpalam na zimnym.
Opublikowano
Korekty spadły na - 6 bodajże ( nie pamietam juz dokładnie). Ale z odłączoną przepływką to chyba nie za bardzo jeździć? Duże spalanie no i mniejsze osiągi dobrze mówię? Co by z tego wynikało? Przepływka jest zepsuta czy te lewe powietrze ssie ?
  • 3 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Szukaj lewego powietrza.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.