Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Kilka dni temu po odpaleniu nawiewu i klimatyzacji (ogrzewanie na maksa bo jest zima), zdalem sobie sprawe ze nawiew bardzo slabo wieje. W polowie drogi do pracy, sam zaczal wiac normalnie mimo niekrecenia pokretlem. Podobna sytuacja miala miejsce nastepnego dnia. Trzeciego dnia po pracy, wsiadajac do auta wyswietlila sie pomaranczowa kontrolka (samochod na podnosniku?), oraz informacja zeby ustawic date i godzine. Nawiew w czasie jazdy calkowicie przestal dzialac na kazdych ustawieniach. Po dojechaniu do domu, przed zgaszeniem silnika wyswietlila sie czerwona duza kontrolka akumulatora, po zgaszeniu silnika drugi raz. Samochodem jezdze juz kilka dni, auto mimo mrozu normalnie odpala, zadna z tych kontrolek nie pojawila sie drugi raz, a nawiew juz nie zadzialal. Bardzo prosze o pomoc, od czego zaczac, co moge sprawdzic sam? Z gory dziekuje za pomoc i przepraszam jezeli temat byl juz poruszany, nie moglem znalezc nigdzie podobnej sytuacji.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zacznij od wymiany albo naładowania akumulatora.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Kiedy akumulator jest rozładowany lub kończy swój żywot to komputer odcina różne urządzenia (siłę nawiewu) aby dało się uruchomić silnik.
Opublikowano

Akumulator sprawdzony, napięcie 12,3 ładowanie 14,8.

Facet w sklepie od akumulatorow powiedzial ze powinno byc ok, dodatkowo sprawdzone zostaly wszystkie bezpieczniki z przodu z prawej strony, i z tylu przy akumulatorze. Wszystkie działają.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeśli nadal będzie problem to sprawdź alternator z regulatorem napięcia no i inteligentną klemę minusową.
Opublikowano
Akumulator sprawdzony, napięcie 12,3 ładowanie 14,8..
.

Akumulator sprawdza się mierząc prąd rozruchowy. Są do tego dedykowane urządzenia, dodatkowo wykrywają zwarcie wewnętrzne itd.

Napięcie 12,3V może mieć akumulator którego sprawność jest na poziomie 60%.

Akumulator 800A (EN) sprawność 60% daje 480A. Taki akumulator to już szrot.

Przetestuj akumulator ,wtedy będziesz wiedział czy to wina akumulatora, czy szukać innej usterki.

Opublikowano
W poniedzialek wieczorem nawiew się załączył, sam z siebie podczas jazdy. Od poniedzialku do teraz caly czas dziala, ale zauwazylem ze chodzi bardzo nierowno, tylko na najwyzszych obrotach nie slysze roznicy. Akumulator ladowalem we wtorek caly dzien wiec powinno byc ok, ale nie jestem pewny czy to akumulator byl przyczyną awarii nawiewu. Narazie pojezdze i zobaczymy co sie bedzie dzialo z nawiewem.
Opublikowano

Jaką massz pojemność akumulatora? Wypadało by sprawdzić także rezystor nawiewu albo panel klimy, ale ja bym zaczął od akumulatora. Miałem podobne kwiatki jak akumulator zdychał. świeciły się poduszki, niezapięte pasy, błąd klemy IBS.

Sprawdz akumulator albo podmień jak masz możliwość, przeczyść styki na klemach i akumulatorze i sprawdzisz

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Możesz się zdziwić, ale 12,3V oznacza, że akumulator masz do Dudy :wink:

Dobry specjalista od baterii Ci powie, że najniżej powinno być 12,5V, ideał trzyma 12,6V

Kiedyś też się zdziwiłem, ale kolega, tu na forum, dał mi wykład - znał się. Dlatego ten "facet w sklepie" niech zmieni pracę.

Ja też właśnie jestem po wymianie akumulatora, też wyrzucało mi kontrolkę auta na podnośniku i ciągle musiałem ustawiać godzinę i datę, a napięcie miałem między 12,2 a 12.4V. Jednak przy odpalaniu spadało do 9V, a to już tragedia. Dziwne to było, bo rozrusznik kręcił pięknie, bez problemów.

Akumulator sprawdzony, napięcie 12,3 ładowanie 14,8.

Facet w sklepie od akumulatorow powiedzial ze powinno byc ok

Były: e30: 323i '83 // e34: 520i '95, 525i '91 // e46: 320d '99 320d '02 // e39: 525tds '96, 520d '02, 528i '98, 525d '00 // e60 520 M47 + wirus, 520d N47 // e83 N47

Pozdrawiam

Krzychu.