Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Jakiś czas temu zaczął zdychać mi akumulator, resetowała się godzina od niskiego stanu itd.

Kupiłem więc nowy akumulator wymieniłem i wszystko gra. Po montażu nowego apką Bimmer-tool włączyłam adaptacje nowego aku, i pod tym względem wszystko gra

. Jednakże po wymianie i adaptacji (nie wiem czy przed adaptacją też) czujnik temperatury zewnętrznej pokazał +18st, pomimo że było w okolicach zera.

Po odpaleniu temperatura powoli zaczęła spadać o kilka stopni, i wyrównywała się do stanu rzeczywistego przez kilka dni. Sytuacja aktualna jest taka że praktycznie ciągle pokazuje wartość od 0,5+ do 1,5+ stopnia pomimo zmian temperatury.

Widzę że pada śnieg a na kompie jest napisane 1st

Ogolnie E91 to nie Fiat Panda i gdzieś czytałem że wartość na wyświetlaczu to wcale nie jest wartość prosto z czujnika tylko komp jakoś to sobie przelicza z różnych czynników.

I teraz pytanie, czy da się jakoś włączyć adaptacje, kalibracje czy coś takiego czujnika temp zewnętrznej ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Czujnik jest jeden. Nie adaptuje sie go. Wymiana/rejestracja aku, nie ma nic z nim wspolnego.
Opublikowano

A jednak ma.

Po ręcznym restarcie modułu KOMBI (liczniki) temperatura nagle zmieniła się na 6,5 stopnia. Przypuszczam że niecała godzina jaką około trwała wymiana akumulatora mogła tenże moduł również zrestartować.

Jedno jest pewne, nie jest to prosty odczyt który jest brany prosto z czujnika.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ok, wiesz lepiej... Nie istotne, ze nie zlicze ilosci bmw w jakich, robilem wymiane aku i to ze w zadnym nie resetowalem kombi. Czujnik jest jeden i nie istotne jak on sobie liczy. Dziala badz nie.
Opublikowano

No to kolego jak inaczej wyjaśnisz takie zachowanie pokazywanej temperatury ?

Nie jestem ekspertem i nie uważam się za takiego, ale po prostu staram się dojść do sedna problemu.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wadliwy czujnik, ktory nawet nie jest bezposrednio podlaczony do licznika, nic wiecej.