Skocz do zawartości

eXtratool - apka na Androida do serii F i G

Jack79

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze

Trafiłem na taką aplikację, na Androidy, do diagnostyki serii Fxx i Gxx. Może komuś się przyda.

eXtratool

https://play.google.com/store/apps/details?id=ru.ecutula.extratool

free tools for fast clear faults, disable xdrive and so on.

work with chinese elm 327 and android

ELM327 1.5 , OBDLINK, ELM327 v2.1 bluetooth only

Przy głębszej weryfikacji pojawia się w tej apce opis ENG+RUS+GER, taka mieszanka. Kiepsko to wygląda. Mam wrażenie, że ktoś chciał zrobić coś a'la Bimmercode. Ja nie mam odwagi tego testować u siebie. Skasowałem i nie zachęcam do używania na tym poziomie. Może w przyszłości.

• Zasłużeni forumowicze
Ja bardziej podejrzewam, że chłop chce zrobić coś na wzór bimmeCode i na teraz szuka testerów, coś jak np. przy bimmer-tool. Na cartechnology pisze, że cały czas bedzie ulepszal i dokładał opcje. Trzeba obserwować jak się sprawa rozwinie.

• 10 miesięcy temu...
Cześć wszystkim. Jestem autorem tej aplikacji. Rozumiem trochę po polsku, ale nie potrafię w nim pisać. To jest tłumaczenie Google. Jeśli masz jakieś pytania lub życzenia, możesz do mnie napisać. Spośród adapterów obecnie obsługiwany jest tylko Bluetooth ELM327. Enet będzie wymagany. Trwają również prace nad tłumaczeniem aplikacji na IOS, ale proces ten nie przebiega szybko.

• Zasłużeni forumowicze
Cześć wszystkim. Jestem autorem tej aplikacji. Rozumiem trochę po polsku, ale nie potrafię w nim pisać. To jest tłumaczenie Google. Jeśli masz jakieś pytania lub życzenia, możesz do mnie napisać. Spośród adapterów obecnie obsługiwany jest tylko Bluetooth ELM327. Enet będzie wymagany. Trwają również prace nad tłumaczeniem aplikacji na IOS, ale proces ten nie przebiega szybko.

wrzucaj w przyszłości opisy kolejnych zmian

wczoraj z ciekawości ściągnąłem aplikacje i łączy się bez problemu z VGATE iCar PRO 4.0

Wykodowanie xdrive w tej apce na ELM to majstersztyk. Trwa to dosłownie sekundy. Gratulacje dla autora :cool2:

a po wykodowaniu xdrive wywala błędy?

Retrofity: 2VB - TPMS (RPA -> RDC); 302 - alarm; 5AC - HBA; 5AS (Driving Assistant: LDW+FCW); 5AS -> 5AT (Driving Assistant Plus: ACC+LDW+FCW); 5AR - TJA; 6UK+5A3 - NIVI3 + Targeted illumination

Powodzenia przy dalszych pracach nad aplikacją !!!

wrzucaj w przyszłości opisy kolejnych zmian

Gratulacje dla autora

Dziękuję, zrobię to. Niezbyt dobrze w towarzystwie)

a po wykodowaniu xdrive wywala błędy?

Zapala się komunikat na panelu do następnego restartu. Dostępny jest również przycisk do ponownego uruchomienia skrzynki rozdzielczej

Xdelete nie robi tego samego :) Po xdelete nie ma wprawdzie błedu, ale po ich "modzie" dsc działa jakby był nadal napęd AWD. Wprawieni wiedzą o co chodzi i to jest największa lipa całego xdelete. Ich "myk" polega na przeprogramowaniu starownika VTG. Nie dałbym za to 5zł. Natomiast extratool po prostu wykodowuje tak samo jak można to zrobić w esys i działa jak należy tylko, że pali się ostrzeżenie na desce. Wykodowanie w esys do przywrócenia AWD wymaga ponownego przekodowania, a przy extratool każde wyłączenie zapłonu przywraca xdrive.
peace & love

• 2 tygodnie później...

Wersja 1.4.3 została wydana

- Skorygowana funkcja VVT

- Dodano funkcję regulacji wysokości jazdy

- Dodano funkcję redukcji EGR:Jest to podobne do chip tuning, bez potrzeby ponownego flashowania, nie zdefiniowane jako tuning. Zmniejsza zanieczyszczenie kolektora dolotowego, zmniejsza zużycie głowicy cylindrów

- Dodano opis opcji w konfiguracji pojazdu dla wszystkich abonentów

- Stała funkcja wymiany tylnych klocków hamulcowych

- Poprawiono animację przycisków

- Dodano kontrolę wsparcia dla nowego standardu sec2020

• Zasłużeni forumowicze
Xdelete nie robi tego samego :) Po xdelete nie ma wprawdzie błedu, ale po ich "modzie" dsc działa jakby był nadal napęd AWD. Wprawieni wiedzą o co chodzi i to jest największa lipa całego xdelete. Ich "myk" polega na przeprogramowaniu starownika VTG. Nie dałbym za to 5zł. Natomiast extratool po prostu wykodowuje tak samo jak można to zrobić w esys i działa jak należy tylko, że pali się ostrzeżenie na desce. Wykodowanie w esys do przywrócenia AWD wymaga ponownego przekodowania, a przy extratool każde wyłączenie zapłonu przywraca xdrive.

Jak w esys wykodowac xdrive żeby nie byli błędu na desce

Próbowałeś?

DSC > 3000 > C_Funktion_LaengsMomentVerteilung_aktiv_e > aktiv na nicht_aktiv

Chociaż to podobno daje błąd (nie sprawdzałem).

Retrofity: 2VB - TPMS (RPA -> RDC); 302 - alarm; 5AC - HBA; 5AS (Driving Assistant: LDW+FCW); 5AS -> 5AT (Driving Assistant Plus: ACC+LDW+FCW); 5AR - TJA; 6UK+5A3 - NIVI3 + Targeted illumination