Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jest trochę na temat świateł na forum, ale muszę wymienić żarnik ponieważ po chwili świecenia się wyłącza i jest komunikat awaria światła mijania. Wnioskuję że pada żarnik, i stąd pytanie.

Czy ktoś z Was próbował mocniejszych wersji żarników o większym K. lub wynalazków typu night breaker laser +200 itd?

Jestem sceptycznie nastawiony do „cudownych” wynalazków ale może jest coś, co po prostu lepieje swieci od seryjnego zachowując dobrą widoczność w złych warunkach. Czytałem że przy zmianie np. z 4300k na 8000 jest dużo jaśniej, co oczywiste, ale w złych warunkach, deszcz, śnieg jest gorsza widoczność.

Jakie są wasze doświadczenia?

Paweł.
Opublikowano

Im wyższe wartości tym bardziej niebieskie światło. Nie każdemu to pasuje ... kwestia wzroku.

Jeśli po chwili się wyłącza światło to nie koniecznie żarnik. Może to być przetwornica.

Padający ksenon zaczyna słabo świecić najczęściej na kolor zbliżony do różowego.

Opublikowano

Night breaker Laser ma 4500K więc nie jest to żaden wynalazek, ale właśnie dlatego że nie ma jakichś wyimaginowanych 8k jest to super żarnik. Natomiast te 200% odnosi się do minimalnych wartości jakie d1s musi spełnić więc nie ma co oczekiwać, że to będzie 200% w stosunku do standardowego osrama np/

Tu masz dosyć realne porównanie standardowych z NBL, co prawda chyba d3s ale to nie robi większej różnicy. Sam możesz ocenić czy różnica jest wystarczająca by więcej zapłacić. Skoro już teraz masz obawy o zbyt niebieskie światło to raczej darowałbym sobie te co na opakowaniu maja 8000K, ja dużo jeżdżę w nocy, często i 12h za jednym razem i widoczność w każdych warunkach jest dla mnie ważniejsza niż wyglądać "cool" :D, ale jak ktoś mało jeździ to czemu nie.

spacer.png

Opublikowano
Ewidentne żarnik się wypalił. Swieci chwilę na różowo a potem się wyłącza. Czy jesteście zdania że powinno się je wymieniać parami?
Paweł.
Opublikowano
wymień 2 szt. i nie kupuj najtańszej chińszczyzny ... może uszkodzić lampę i nie tylko
Opublikowano

Parami zawsze obligatoryjnie.

Ja też chciałem się pozbyć 4300K i znalazłem na próbę https://hidretrofit.pl/sklep/zarniki-nextgen-d1s-5500k/

Używam już ponad rok i jak na moje pomiary luxomierzem i w rzeczywistym odczuciu świecą ok 30-40% jaśniej i mają białe światło 5500K.

Przy porównaniu na drodze wyglądają jak barwa świateł LED np Passata B8.

No i cena jest atrakcyjna.

Opublikowano
Korzystajac z tematu o zarnikach to chcialbym zapytac czy kazde F10 ma D1S? Moje siedza tam od nowosci i zapewne padna podczas mojego uzytkowania samochodu wiec dobrze by bylo wiedziec co tam siedzi :)
Opublikowano
Te z full led nie mają w ogóle żarnika.

Bardzo jestes pomocny, widze ze trzeba zadac pytanie bardziej precyzyjnie wiec:

Czy kazde BMW F10 ze swiatlami ksenonowymi posiada zarnik (a raczej palnik wyladowczy) D1S?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

A te z H7 mają H7... :) Jak już nie rozumiesz pytania.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Bardzo jestes pomocny, widze ze trzeba zadac pytanie bardziej precyzyjnie wiec:

Czy kazde BMW F10 ze swiatlami ksenonowymi posiada zarnik (a raczej palnik wyladowczy) D1S?

Odpowiednią część do swojego auta np. żarnik sprawdzisz na:

realoem.com

lub w wyszukiwarce na stronie Osram lub Phillips.

Generalnie odpowiadając to tak: D1S.

• 3 lata później...
Opublikowano

Witam, jakie żarniki d1s polecacie, z których jesteście najbardziej zadowoleni. Cenowo tak ok 600 zł, światło białe ale żeby była dobra widoczność w nocy. Musze na dniach coś kupić a nie chce później męczyć się z widocznością w nocy.

Opublikowano

Ze swojej strony polecam Osram XENARC NIGHT BREAKER LASER (NEXT GEN) D1S, ale o Philipsa White Vision też słyszałem dobre opinie 🙂
Na LED-y nie daj się nabrać, bo za dużo problemów związanych z homologacją, wypadkami, odszkodowaniem etc. 
Dodatkowo ja miałem jeden komplet na testy, który przestał świecić po 1h - nie polecam mocno - dodatkowo światła długie ulegają znaczącemu pogorszeniu względem dobrego ksenona.

Opublikowano

Żadnych leadów nie chciałem 🤪, dla mnie dobry ksenon jest wystarczający. Myślałem o Philips X-tremevision 4600k, mają dobre opinie. Może lepiej coś ok 5000k ?