Skocz do zawartości

Co zrobić z hamulcem recznym ? Slaby

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Mam strasznie slaby hamulec reczny, a szczeki sa jak nowe. Auto to e39 M62 B35. Nie wiecie jak to podciagnac albo cos zrobic ? Kupilem nowe szczeki, zdjalem tarcze a tam jeszcze nie zuzytte oryginalne szczeki. Co robic ? chce miec reczny jak zyleta a mam slaby jak w maluchu. Podciagniety raz byl i tez hamowal slabo, tzn nie lapal tak mocno. Moge spokojnie postawic go na recznym, ale nie da sie tak zrobic, ze kola zablokuja sie jak powoli jade.

Sprzedam nowy filtr powietrza MANN C31143 BMW E60 E61 E63 E64 - 90 zł z wysyłką

Opublikowano

rozmawiałem z mechanikiem jakiś czas temu - gość siedzi 15 lat w bmw i powiedział, żeby uważać na ręczny w E39. Tam są szczeki małe i mocowane dość słabo - to nie jest hamulec do zaciągania podczas jazdy tylko mam go zaciagać jak auto będzie stało - czyli zatrzymać się w miejscu i dopiero go zaciągać.

Mam nowe linki i szczęki a tez nie zablokuje kołami jak auto jedzie nawet powoli

http://www.maszty-flagi.com/bmw/E39_forum.jpg
Opublikowano
Nigdy w zyciu. Nigdy nie szaleje autem. Nawet nigdy nie wylaczam ASC. Ja po prostu jezdze innymi autami i reczny jest taki pewniejszy. Zastanawia mnie tylko czy moge miec tak w e39.

Opublikowano
Dokładnie - ręczny w bmw służy do tego żeby nie jechał z postoju a nie do zaciagania w czasie jazdy.Dla mnie ok :)
BMW = Będziesz Musiał Wyprzedzać :-)
Opublikowano
Nie wiem czy t takie fajne. U ojca w Renault jest silnik 2.0 16V i ma z tylu tarcze i hamuje super dobrze, tak ze auto momentalnie sie zatrzymuje zalozmy przy 20 km/h. Tak tez sa szczeki na recznym ?

Opublikowano

ja tez mam slaby mimo wymiany tarcz i szczek w reczenym, do tego co jakis czas co mi tam chorobcze i jak zaciagne reczny podczas jazdy to strzeli cos z tylu i przestaje chrobotac. ogolnie na postoju jak staje z gory to jest OK . Najmocniej dziala reczny do tylu ;) tzn jak auto stoi pod gore i jest na recznym.

ogolnie chyba trzeba sie z tym pogodzic ;)

Opublikowano
reczny to jest z definicji hamulec postojowy a nie awaryjny. Wiec nie musi byc mocny. U mnie tez jest raczej do bani ale na pochyłości nawet sporej auto przytrzymuje. To ze w innych autach jest mocniejszy - normalne - w innych autach albo sa pelnowymiarowe bębny i wieksze szczeki (a nie maly beben wewnatrz tarczy) albo reczny działa poprzez zacisk i klocki na tarcze. To drugie mam w audi i wlasciwie nie ma problemu z zablokowaniem kół przy dowolnej predkosci na suchym asfalcie (probowalem przy 100 )

pozdrawiam

t.

Opublikowano
W prawdzie mam E34, ale jak zaciągnę ręczny, to blokuję tylne koła na asfalcie (ROBIĘ TO TYLKO DLA TESTU, bokiem można jechać przecież bez ręcznego). Jest po to, żeby działał. Myślę, że podciągnięcie go pomoże.
Kai
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Prawdę mówiąc martwiłem się, że coś nie tak jest z moim ręcznym... tarcze nowe klocki nowe, a ręczny lepiej działa w starym Unoku... he he he.

Po tym co przeczytałem uspokoiłem się, lecz mam pewną wątpliwość, a mianowićie gdy zaciągnę ręczny i ruszam do przodu to po pokonaniu pewnej siły koła ruszą, a gdy ruszę do tyłu to jadą zablokowane...

Pytanie nasówa mi się takie - czy czasami nie zostały one źle zamontowane? czy jest różnica pomiędzy kierunkiem założenia szczęk, lub tym podobne...?

Opublikowano
Czegoś nie rozumiem. Mówimy o hamulcu pomocniczym (ręcznym) tak? Mamy napęd na tylną oś. Więc raczej nie możesz ruszyć z zablokowanymi kołami. Czyba, że masz wersję "x" (4WD).
Kai
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
wlasnie, mi tez slabo trzyma, ale w E 30 tez tak mialem
Opublikowano
Też czegoś nie mogę zrozumieć. Jezeli macie napęd na tylną oś to jak możecie ruszać do tyłu z zablokowanymi kołami ( co wtedy wprawia w ruch samochód) który ma zablokowane koła na osi napędzającej ?? Tak na marginesie ja w swojej też mam cieniutki ręczny .
Opublikowano

U mnie na piachu, i na asfalcie z piaskiem mogę zarzucić tyłem na ręcznym, ale już na asfalcie, nawet mokrym, nie da rady. Ale na postoju trzyma ładnie, choć spokojnie da sie ruszyc na 1 biegu, raz nawet zapomniałem go spuścić i sie dziwiłem co mi tak samochód muli :mrgreen:

Lecz moim zdaniem nie jest to dobre. Ręczny jest równiez awaryjnym, bo co mam zrobić jak mi coś padnie nagle w pompie hamulcowej i pedał mi w podłoge wpadnie? Zabić się?

Opublikowano

"chce miec reczny jak zyleta a mam slaby jak w maluchu"

widac ze kolega nie jezdzil maluchem!!!! a przynajmniej nie na recznym, wierz mi mozna pohulac :cool2:

POSZUKAJ ZANIM ZAPYTASZ, NIBY NIC A TAK WIELE!!!!!!!!!!!
Opublikowano

mam propozycję.

podnieś skórzany worek okalający drązek hamulca ręcznego (bez skojarzen tylko :twisted2: ) -tam masz linki i śrubki do naciągania linek haulca, BYć moze to sprawa naciągu linek. Powinno być w instrukcji,. Poza tym na 100% jest o tym na forum, bo sam napisam o tym wątek w dziale "Zrób to sam"...

pozdrawiam.

"Mężczyznę poznać nie po tym jak zaczyna, ale po tym, jak kończy..." Leszek Miller

"Czy stać nas na to, aby nas nie było stać..?" Kazimierz Marcinkiewicz

2oo> niż 4 koła

Opublikowano

Z tym ruszeniem do tyłu ze zblokowanymi kołami to się trochę zapędziłem w wypowiedzi... Chodziło mi, że jak jadę do tyłu to zaciągając ręczny koła bez większego pronlemu się zablokują, a jak jadę do przodu to straszna lipa...

Ale to już wyjaśnione E 39 - te typy tak mają i już...

Ps. troszkę szkoda bo ręczny potrafi czasem sprawić wiele radości... :dance:

Opublikowano
Witam, wlasnie zakupilem 530d z 2002r i powiem Wam, ze mam reczny taka siekiere, ze sie w glowie nie miesci. Na probe zaciagnalem jak jechalem wolniutko i od razu chwycil i zblokowal kola. Nie wiem czy po prostu po lifcie cos poprawili, ale w mojej poprzdniej 535i z 1997 roku, hamulec byl tragicznie slaby, chociaz klocki i wszystko bylo ok. Pozdrawiam

Opublikowano
Witam wszystkich co prawda ja mam e34 ale szczęki hamulca rencznego są montowane na trzpieniach i sprenżynkach one z czasem gniją szczegulnie jak hamulec jest rzadko zaciagany i nie dzialają jak trzeba i to jest przyczyna kiepskiego rencznego .wystarczy kupić zestaw naprawczy do hamulca ręcznego i po problemie .niech ktoś napisze czy miałem racę POWODZENIA [/url]
  • 5 tygodni później...
Opublikowano
Wie ktoś może do ilu stopni pochylenia wytrzyma I bieg w e39 528i aby auto nie zjechało do przodu? :)
Pozdr