Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hejka, interesują mnie różnice między silnikiem o pojemności 2979cm3 DOHC wolnossącym, a jego podwójnie uturbioną wersją.

Z tego co się orientuję, ten motor występował w E46 w wersji wolnossącej, w E90 w wersji podwójnie doładowanej, a w E60 w obu.

Czy znalezienie E60 w tym silniku z twin-turbo, w zestawieniu z manualną skrzynią jest realne?

Czy samodzielna instalacja całej instalacji turbo (na przykład zakupionej w aso) do wersji wolnossącej ma jakieś szanse powodzenia?

Czy wersja wolnossąca i doładowana bardzo się różnią, na przykład mają różne głowice?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

W E46 nie było nigdy silników N52 i N53.

Silnik N54 to silnik z układem biturbo. Jest to rozwinięcie silnika N53, posiadającego bezpośredni wtrysk.

Silnik N54 występował tylko w modelu 535i na rynek USA. Na rynek europejski nie było takiego modelu

Opublikowano

O matko, już się pogubiłem w tym wszystkim...

N54 to twin turbo 2979cm3.

N53 to 2996cm3.

N52 to też 2996cm3.

Jak w takim razie nazywa się silnik generujący 231 koni, o pojemności 2979cm3?

Opublikowano

Dzięki, już się połapałem i nawet znalazłem teraz na jakimś innym forum zadane to samo pytanie, które mnie nurtuje.

Link: https://www.e46fanatics.com/threads/m54-vs-n54-whats-the-difference-besides-the-turbo.920742/

Natomiast nie ma tam wyczerpującej temat odpowiedzi, także chętnie usłyszałbym opinię kogoś kto chciałby podzielić się swoją obszerną wiedzą.