Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam następujący przypadek. W czasie spokojnej jazdy wskoczylo info Jedź wolno itd.. oraz błąd 244C00. To ogólny błąd układu podciśnienia.

Jestem w trakcie sprawdzania i wygląda to tak.

1. Wymieniłem wszystkie wężyki podciśnienia.

2. Sprawdzilem trzy elektrozawory i są ok, przełączają i są szczelne.

3. Sprawdzilem dwa przetworniki ciśnienia i tu mam chyba uszkodzenie, bo przepuszczają ciśnienie i nie trzymają podciśnienia.

4. Sprawdziłem siłowniki, te plastikowe, od egr, obejścia u sterowania turbo - są trzy i wszystkie pracują. Strzykawką robie próżnię i potem tłok cofa się samoczynnie. Podobnie jak siłownik od wastgate, choć skok jest tu mniejszy.

5. Sprawdzałem duży silownik, ten gorny od głównego sterowania turbo i zachowuje się dziwnie. Niby pracuje i steruje jakieś 1,5 cm gora dół, ale strzykawką się nie cofa po zrobieniu próżni. I tu pytanie czy tak ma być. Może ktoś ma z was taką wiedzę. Proszę o jakieś wskazówki.

Opublikowano
Ten kod dotyczy ciśnienia doładowania. Warto też sprawdzić kolektor dolotowy i MAP sensor, czy nie jest zawalony nagarem i czy nie oszukuje.
Opublikowano (edytowane)

Poradziłem sobie z tematem. Wymieniłem przetwornik ciśnienia od sterowania turbo, oraz przy okazji wyczyściłem kolektor dolotowy i czujnik MAP (był przypchany), wcześniej wymieniłem wszystkie wężyki podciśnienia. Teraz mam podciśnienie w układzie -85kPa, czyli jak ktoś woli -850 mbar, czyli książkowo. Ale nie mam pewności co na 100% było przyczyną. Przy okazji miałem okazję szczegółowo zapoznać się z newtis :D i sprawdzić wszystkie sterowania siłowników (gruszek).

Teraz doładowanie wstaje natychmiast i osiąga w maksie nawet 3400 mbar

Czujnik MAP nr 14

http://pl.bmwfans.info/parts-catalog/F11/Europe/525d-N47S1/2011/browse/engine/intake_manifold_agr_with_flap_control/

I przetwornik nr 1, ten od prawej

http://pl.bmwfans.info/parts-catalog/F11/Europe/525d-N47S1/2011/browse/engine/vacum_control_engine_turbo_charger/

Edytowane przez aadam75
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Elegancko kolego....

Problem rozwiązany i temat doprowadzony do końca co na tym forum nie jest tak oczywiste.....

Gratuluję... :cool2:

• 2 lata później...
Opublikowano
W dniu 2.01.2021 o 20:32, aadam75 napisał(a):

2. Sprawdzilem trzy elektrozawory i są ok, przełączają i są szczelne.

3. Sprawdzilem dwa przetworniki ciśnienia i tu mam chyba uszkodzenie, bo przepuszczają ciśnienie i nie trzymają podciśnienia.

4. Sprawdziłem siłowniki, te plastikowe, od egr, obejścia u sterowania turbo - są trzy i wszystkie pracują. Strzykawką robie próżnię i potem tłok cofa się samoczynnie. Podobnie jak siłownik od wastgate, choć skok jest tu mniejszy.

5. Sprawdzałem duży silownik, ten gorny od głównego sterowania turbo i zachowuje się dziwnie. Niby pracuje i steruje jakieś 1,5 cm gora dół, ale strzykawką się nie cofa po zrobieniu próżni. I tu pytanie czy tak ma być. Może ktoś ma z was taką wiedzę. Proszę o jakieś wskazówki.

Podpowiesz jak sprawdzałeś te elementy ? Mam podobny problem 

Opublikowano
12 minut temu, Dawid6212 napisał(a):

Podpowiesz jak sprawdzałeś te elementy ? Mam podobny problem 

To jest dość proste, budujesz podciśnienie na krućcu wejściowym specjalną pompką i czekasz czy nie spada jak nie spada to trzeba podać napięcie na piny zaworu i wiadomo czy się otwiera. Ile volt to nie wiem, nie miałem potrzeby dociekać jakie napięcie jest podawane na te zawory.