Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Posiadam BMW e87 118i z 2005. Od jakiegoś czasu świeci się kontrolka silnika. Po zczytaniu błędu (czujnik położenia wałka rozrządu opóźniony Bank 1) wymieniłem czujnik (dolot). Błąd wyskoczył na nowo. Silnik na zimnym chodzi równo i ciągnie w pełnym zakresie obrotów. Problem pojawia się po rozgrzaniu. Przy niższych obrotoch po wciśnięciu gazu auto jest zamulone, zaczyna lepiej ciągnąć powyżej 3 tys obrotów. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie. Dodam, że łańcucha nie słychać, odpala bez problemu, na wolnych silnik pracuje równo. Przy rozgrzanym silniku po zatrzymaniu np. na światłach obroty lekko podnoszą się do około 1100 po czym zaraz wracają do normy. Z góry dziękuję za każdą podpowiedź. Pozdrawiam Damian.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W tych silnikach nigdy nie slychac rozrzadu. Zacznij od jego wymiany.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Witam ponownie. Auto po wymianie rozrządu. Kontrolka silnika zapaliła się ponownie (po przejechaniu 15 km). Objawy podobne jak wcześniej. Macie może jeszcze jakieś pomysły?
Opublikowano
Tak. Błąd P0012 (czujnik położenia wałka rozrządu opóźniony Bank 1). Auto na zimnym jedziedzie bez najmniejszego problemu. Zaczyna świrować po rozgrzaniu. Jedno co zauważyłem, na postoju przy gorącym silniku po gwałtownym wciśnięciu gazu na chwilę przygasają wszystkie światła. Świece nowe, jedna cewka była mechanicznie uszkodzona (pęknięta) więc wymieniłem na nową.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Uszczelki zaworow vanos. Byly wymieniane? Sa ori? Jesli tak, kola vanosu do wymiany.