Skocz do zawartości

[E46] [318i] [M43TU B19] Błąd INPA 135 Signal Camshaft...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kłaniam się.

Wrak to tak jak w temacie E46 z M43TU B19 "99. Od jakiegoś czasu (około pół roku) samochód ma w pamięci błąd z INPY 135 Signal Camshaft sensor, w Car Scanner zwie się on P0340 Camshaft position sensor A, bank 1 - circuit malfunction.

Czyli czujnik wałka rozrządu... Problem w tym że jak się nie mylę w tym silniki nie ma czujnika wałka rozrządu. I pytanie dlaczego błąd ten wyskakuje? Łapie go momentalnie po odpaleniu, jeszcze jakiś czas temu po skasowaniu wyłapywał go po paru dniach... Napiszę co w aucie robione było:

Lambda oryginał nowa jakieś 60 tyś temu, przepływomierz nówka oryginał, uszczelka pod głowicą robiona niedawno, odma czyszczona hmmm z 4 lata temu ale wydaje się działać (przed czyszczeniem zero reakcji na odkręcenie korka oleju, po czyszczeniu silnik się dławił i jest tak do dnia dzisiejszego), świeczki, filtry - wszystko na czas wymieniane... Już mi chyba tylko dwie rzeczy przychodzą do głowy - albo coś szwankuje czujnik wału korbowego a wyświetlany jest błąd wałka rozrządu, albo przytkany katalizator. Bo nie wiem co więcej może być :roll: Auto ma LPG, ale błąd czy na benzynie czy gazie wyskakuje momentalnie po odpaleniu. Jeździ niby normalnie, ale przez jakieś 5 lat błędu nie było i się pojawił, i przypominam sobie w starym E36 M44 także błąd ten po wielu latach mi wyskoczył - tam co prawda był czujnik wałka rozrządu, ale po wymianie błąd pozostał... i tak się zastanawiam czy to nie aby ten katalizator...

Dzięki z góry za pomoc. Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Pewny jesteś że nie ma czujnika?

IMG-20201230-204327.jpg

Nawet zepsuty zegar dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę ;)
Opublikowano

Właśnie otworzyłem forum, by napisać, że go znalazłem, a widzę, że mnie wyprzedziłeś :mrgreen:

Ubzdurało mi się, że go nie ma z dwóch powodów - raz że w poprzednim E36 miałem M44 i był czujnik, który kończył się wtyczką na końcu przewodu i takiego pewno spodziewałem się i tu :P a tu zrobili wygodniej bo nie trzeba już kolektora zdejmować, żeby wtyczkę wpiąć, jak to było w M44.

A dwa, że gdzieś dawno temu czytałem temat (na tym forum) jak ktoś szukał czujnika wałka w M43 i nie mógł go znaleźć i tak sobie zakodowałem, że w prostym M43 jest tylko od wału korbowego... No i zdaje się, że tak jest, tyle że M43 a M43TU to w tym TU różnica :mrgreen: :duh:

Dobra - czujnik raczej trup, bo wtyczkę czyściłem i dalej błąd, także coś trzeba będzie zamówić.

Dzięki szumrak za odzew, czwóreczka w linku https://www.realoem.com/bmw/enUS/showparts?id=AL31-EUR-09-1999-E46-BMW-318i&diagId=11_2063

Jak wymienię to się odezwę 8-)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Pewność daje tylko oryginał, zamiennik działa krótko albo w ogóle nie działa od początku.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
No to tak jak z większością wszelakich czujników w becie, lambdy, przepływki itp... choć akurat ten czujnik to dość prosty wynalazek i dziwne że zamiennikom nie chce się działać (choć niektórzy piszą że już jeżdżą trochę czasu na Febi czy jakimś SKV. Ja nie wiem czy to tak ciężko zrobić dobre zamienniki, czy to już bardziej BMW się postarało żeby na oryginałach zarabiać.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
No i rewelacja, pochwal się jeszcze który był a który zakupiłeś.
Nawet zepsuty zegar dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę ;)