Skocz do zawartości

Brak mocy podczas przyspieszania na wyższych obrotach 120D

cheryfood

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam problem z moim e87 120D 163 konie, M47, klapy z kolektora wyrzucone, problem jaki się objawia to spadek mocy, na niższych obrotach przyspiesza dynamicznie i ładnie ale tak powyżej 2,5 tysięcy obrotów prawie nie wkręca się na obroty, czuć że auto przestaje ciągnąć i obroty jak by stały w miejscu przy wciśniętym gazie do podłogi. i to też nie zawsze czasem jest tak że parę dni jest moc w pełnych zakresach a czasem pojawia się ten problem. Auto posiada dpf, próbowałem go wypalać lecz bez komputera. Dodam że podczas tego "braku ciągu" auto co jakiś czas jak by popuszczało czuć takie pulsacyjne popuszczanie jak by dostawało mocy.

Błędów takich konkretnych nie ma w sumie, jeden mechanik wspominał że na komputerze mu wychodziło że to przepustnica, a drugi wspominał że niby wina turbiny. Dziwne bo raz by pompowała a raz nie ? Czujnik myślę że nie bo kiedyś złapał błąd po uszkodzeniu opony. Ale po jakimś czasie się skalibrowało i jest ok.

• 2 miesiące temu...
Panowie, nie wiem czy ktoś jeszcze to zauważy, ale ostatnio sprawdziłem wyskakuje mi błąd przepustnicy, a dodatkowo auto jak by miało ciągle otwarty obieg. Na postoju temperatura rośnie np.80 stopni ale jak ruszę to spada i to zdrowo to okolic 60 stopni. Tak jak by obieg był ciągle otwarty. Przy czym ostatnio mniej dokucza problem braku mocy ponieważ przyspiesza w ostatnim czasie o wiele lepiej. Może to być wynik oczyszczenia przepustnicy, z tym że błąd przepustnicy nadal występuje. Jakieś pomysły ? Termostat do wymiany ? Może przepustnica też ?