Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam od jakiegoś czasu rozmyślam nad swapem silnika z E60 535d do omegi. W omedze mam m57d25 i najprostsze było by wrzucenie zwykłego 3.0d ale to za proste i już takie coś robiłem w poprzedniej omedze. Chciałbym się dowiedzieć czy wszystkie słupki silników m57n są takie same i czy taki silnik z 535d jestem w stanie odpalić wgl na wiązce i sterowniku od omegi tak jak to było w przypadku silnika z E46 184KM? Jeśli macie jakieś dobre rady to dajcie znać

Pozdro

Opublikowano
Marne szanse, pierwsze co skrzynia biegów tylko automat a to cały wał. Do tego jeśli automat to już inny sterownik i 535d tak samo inaczej niż 530 i 525d
Opublikowano
Manual 6b z BMW nie podejdzie?

Do 535d tylko automatyczne skrzynie podchodza. Niestety ale takie realia :) To samo jest w F10.

b28nl6U.png
Opublikowano
Musiałbyć robić flansze, inny wał konwersję wałka aby zmieścić sprzęgło. Potem cały wał podpora do tylnej osi, nie wiem czy lewarek się zmieści w otwór czy też nie trzeba przesuwać całości.
Opublikowano

A niby czemu manual nie miałby pasować do 535d? :mrgreen:

Ogólnie ciekawy pomysł ale to będzie taka... sztuka dla sztuki. Worek pieniędzy utopisz i wyjdzie więcej niż cała druga omega.

E60 535xd+++ + 8hp70x

Individual project by mnichu

Opublikowano
A niby czemu manual nie miałby pasować do 535d? :mrgreen:

Ogólnie ciekawy pomysł ale to będzie taka... sztuka dla sztuki. Worek pieniędzy utopisz i wyjdzie więcej niż cała druga omega.

A na co mi kolejną omega jak mam już dwie :roll: i tak żadna seryjna omega nie jedzie trzeba coś zrobić żeby była żwawsza :D

Opublikowano

Nie łatwiej sprzedać Omegi dwie i kupić jedna E60kę? ;)

E60 nie jest już cudem techniki i za śmieszna kasę idzie coś fajnego znaleźć.

E60 535xd+++ + 8hp70x

Opublikowano
i za śmieszna kasę idzie coś fajnego znaleźć.

Nie wiem co oznacza coś fajnego ale znalezienie egzemplarza w miarę do jeżdżenia graniczy z cudem. Kupienie trupa za 20k to nie problem jest ich na pęczki. Wrzucenie kolejnych 20k i można jeździć a za to juz masz 6 Omeg :D

Opublikowano

Nie ograniczaj się do polskiego rynku.... To jeden. Rynek DE AT jest pełny E60 do kwoty 5k euro. Można w tym znaleźć małe i spore silniki.... Makiety.... Sedany i kombiaki - co kto woli. Zaletą tych rynków jest to że nie oszczedzano na serwisie (oczywiście i tak każdy przypadek może być różny).

Dwa.... Ile chcesz płacić za auto które średnio dziś ma 15 lat? 30k zł? Jak ktoś mi da 30k za moje to oddam odrazu :mrgreen:

Projekty... Swapy.... Zawsze mi się podobały (sam mam jakby nie było takie "coś") ale czasami całe to kombinowanie nie opłaca się. Z pełną odpowiedzialnością pisze to mając na początku swojej przygody auto z mocą 231ps... Potem 320... Potem 365ps.... Teraz 420ps. Dziś wziąłbym gotowe rozwiązanie na taka moc czyli M5 czy RS6 RS4 bo całe te swapy i kombinowanie zabiera z życia za dużo czasu... I pieniędzy. To co się wsadza w takie projekty zazwyczaj wystarcza na fabrycznie lepsza/mocniejszą opcję.

E60 535xd+++ + 8hp70x

Opublikowano

E39 pewne zadbane, dobrze wyposażone z nie dużym przebiegiem w orginale tyle kosztuje. Zeby takie 15 latnie e6x doprowadzić do perfekcyjnego stanu kosztuje majątek. I myślisz że ktoś taki odda auto za 30? Tak się składa że kupiłem auto w Niemczech i znam ich realia i ceny nikt tam aut za darmo nie oddaje. Auto z tego samego rocznika i z tym samym przebiegiem jest w Niemcach drozsze niż w Polsce a gdzie cala reszta akcyza itd.

Dla mnie wkładanie silnika który jest droższy od budy z omegi to strata pieniędzy i czasu. Buda pewnie cięższa od e6x. Ale to moje zdanie może ktoś jest fanem kształtów omegi. Mam znajomego co m57d30 wsadził do compacta i autko fajne do świrowania ale pieniądze nie do odzyskania

Opublikowano
E39 pewne zadbane, dobrze wyposażone z nie dużym przebiegiem w orginale tyle kosztuje. Zeby takie 15 latnie e6x doprowadzić do perfekcyjnego stanu kosztuje majątek. I myślisz że ktoś taki odda auto za 30? Tak się składa że kupiłem auto w Niemczech i znam ich realia i ceny nikt tam aut za darmo nie oddaje. Auto z tego samego rocznika i z tym samym przebiegiem jest w Niemcach drozsze niż w Polsce a gdzie cala reszta akcyza itd.

Dla mnie wkładanie silnika który jest droższy od budy z omegi to strata pieniędzy i czasu. Buda pewnie cięższa od e6x. Ale to moje zdanie może ktoś jest fanem kształtów omegi. Mam znajomego co m57d30 wsadził do compacta i autko fajne do świrowania ale pieniądze nie do odzyskania

Bez problemu kupisz zadbane e60 za 30 000 pln. To chlopie auta majace 11-16 lat jak twierdzisz, ze placenie za nie po 40k ma sens to jestes w olbrzymim bledzie. Juz nie rob z E60 MErcedesa klasy S , bo kolo tego auta nawet ono nie stalo i nie mialo z zalozenia stac. E60 to zwykla limuzyna ze sredniej polki, ktora miala miec szeroka game silnikow i byc dobra do podrozy dluzszej przede wszystkim wygodna i ta role spelnia w 200%. Jednak to tylka stara seria 5, ktora boryka sie z masa elektronicznych bolaczek i ma strasznie zrypany soft na kompie zwlaszcza w przedlifcie nie wspominajac w braku glupiego usb w schowku czy masa egzemplarzy majacym AUX - ale uwaga nie dzialajacym.

pozdro juz nie przesadzajmy z ta zajebistoscia e60. Aute sa awaryjne bardziej niz stare proste e46. Owszem komfort inny ale awaryjnosc to wcale nie odbiega od glupich Lagun za 5k.

b28nl6U.png