Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, chcę zakodować w NCS akumulator. Poprzednio był jakiejś nieznanej firmy akumulator już mało sprawny ciągle się rozładowywał więc zakupiłem Varta 85 AH 800A F18, sprzedawca powiedział że nie jest to AGM. Ustawiłem tam gdzieś w ustawieniach czy to przez inpe czy ncs kilka dni temu, że został wymieniony akumulator i myślałem że to na tyle. Dzisiaj chciałem zakodować przez NCS żeby na liczniku pojawiała się prędkość i informacje o tempomacie. Ale wyskakiwał mi błąd z FA. Wyczytałem, że ktoś wcześniej zakodował zły akumulator. Wyskakiwały mi błędy z "+A090" i "$A90". Poczytałem trochę na forum i Usunąłem to i to i dodałem opcję "-B080" i już niby wszystko jest ok. Tylko chcę się upewnić czy dać opcję "-B080" czy "B090" dla mojego akumulatora?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Oznaczenie A090 mówi ,że jest to akumulator AGM ....... 90Ah.

B090, to zwykły akumulator , kwasowo - ołowiany 90Ah

Dyskusje były już na ten temat . Czy zakodujesz B80 czy B90 to nie będzie miało dużego znaczenia....

Jeśli masz dobry akumulator, dobrej firmy , to mogę ci powiedzieć ,że podana na naklejce akumulatora wartość 85Ah mówi o minimalnej pojemności . Oglądając różne doświadczenia na YouTube często - gęsto pojemność po naładowaniu dobrym prostownikiem była wyższa , tzn. producent deklarował pojemność 95Ah , w rzeczywistości posiadał 102Ah.

Tak więc , moim zdaniem możesz nastawić sobie parametr B090.

Pozdrawiam i wesołych świąt Bożego Narodzenia..... :D