Skocz do zawartości

316 compact wymiana paska i rolki napinacza

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jak w temacie, rozklad kol i dostep ulozenie zasadniczo rozni sie w kompakcie od tego w publikowanym na ogol coupe, wiec zakladam temat coby dobrze poskladac wszystko, bo to inny model

pasek pekl jak sie okazalo przez uszkodzona rolke napinacza.. dzis jade do sklepu kupic [jak kupujecie w niemczech wescie ze saba papiery od auta, lebscy sprzedawcy nie potrafia znales towaru po modelu, umieja tylko po numerach vin czy czyms, zaangazowani..]

20201219_125245.jpg

teraz tak, do wymiany napewno jest cala ta rolka napinacza tylko czy ona tu jest na zdjeciu kompletna czy powinno byc cos tam jeszcze od gory? jak wlasciwie pasek idzie tez by sie przydal schemat, wszystkie pozostale kolakreca sie dobrze, jedynie to kolo po prawej nie wiem od czego to pompa czy co, zatrzymuje sie odrazu po zakreceniu. no i tez gdzie idzie pasek od sprezarki? bo w coupe widzielm ze idzie przed tym glownym, on jest w kompakcie gdzie indziej czy poprostu moze on strzelil i narobil balaganu? mam zestaw kluczy itd oczywiscie do tej operacji. pozdro

Opublikowano

poprawiona fota dla wizji

20201219-125245.jpg

zastanawia mnie to kolko po prawo pod alternatorem zaznaczone na różowo, wyrysowalem jak mniemam pasek powinien isc jesli sie myle poprawcie, a tamto kolko chyba jest rolka "na stale" do ominiecia silnika bo jakby puscic od alternatora do kola ponizej do bedzie trzec o inne elementy, nie jest to napewno napinacz bo sie nie odchyla w zadnym kierunku, tylko gdzie jest to kolko? wyglada to tak jakby byly tylko podkladki sruba i jakas tulejka w srodku, niemozliwe zeby to takie cos tylko bylo pasek jest za szeroki by wejsc miedzy te blaszki... czyzby poprzedni wlasciciel dokonal takiej naprawy przed sprzedaza? nawet gdyby pominal je to by pasek byl za luzno zapewne a gdyby skrecil wszystko bez niego to musialby byc debilem zeby odpalac sprawdzac czy tak bedzie prazyl ten kwestionariusz... niemniej pasek juz mam dzis jade po rolke napinacza bo musieli zamowic. zaczynam rozumec powiedzenie najgorsze w bmw to jego poprzedni wlasciciele :/

pasek.jpgpozdro

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To COŚ co zaznaczyłeś na foto to sprężarka klimatyzacji A rolka zaznaczona na różowo to zwykła rolka prowadząca. Jeśli na kole lądowym masz tylko jedna bieżnie to pasek powinien iść tak jak narysowales jeśli masz dwie do sprężarka napędzana będzie oddzielnym paskiem

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

Opublikowano
nie mam narazie klucza by rolke prow. odkrecic ja wybadac czy ona jest cala czy jak bo nadal mnie intryguje, rolka klimy kreci sie inaczej niz wszystie, mozna obwiednie z rowkami obraca w jedną , jej docisk w druga strona i wszystko sie kreci jak chce, czy to ok>? napewo idzie z jednego paska z kola , ale on nie wejdzie w te wlasnie te :szczeline w rolce"
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Kompresor klimy będzie się kręcić luźno bo nie jest zasprzeglony. Dopiero gdy wł klime zasprzegli się i będzie opór. Co do paska zo zapytam inaczej . Na kole lądowym masz tyle miejsce zeczmieszcza się 2 paski?

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W tym silniku jest jeden pasek.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

dokladnie jeden pasek, akurat taki typ, jak na kompakta przystalo :lol: zamowilem druga rolke, takie same rozmary jak w napinaczu, 70mm sred. zew/17mm wew, mam nadzieje ze to ta zdarzaly sie na aukcjach pojedyncze egzemplarze po 68, 65mm niby do tego modelu ale cos podejrzane, swoja droga ciekawe czy napinacz by zrekompensowal te "roznice luzu" pewnie tak ale skoro madrzy sprzedawcy niemieccy sami nie wiedza jaka to ma byc to ja zdecydowalem ze 70 tez;

wydaje mi sie ze musiala byc poprostu zurzyta rozpadla sie i sladu po niej teraz nie ma poza usterka jaka zrobila

aha a czy ktos z Was testowal metalowe kolka zamiast plastikowych? mniemam ze trwalsze

np.

https://allegro.pl/oferta/ina-rolka-napinacza-bmw-e34-e36-e46-7950014124

odpalilem tez auto zobaczyc jak osiowosc kola pasowego sie prezentuje, perfekcji nie ma ale bicie 1-2mm chyba akceptowalne, czy raczej zapowiedz katastrofy? auto chodzilo pare chwil a pojawil sie jakis dymek nie wiem czy to woda gdzies kapla, czy olej i parowalo no ale na zimnym silniku? nie zlapalem tego tel niestety, moze jakas nieszczelnosc ?

20201223-122324.jpg

auto przejechalo juz pare km bez paska

WESOŁYCH ŚWIĄT pozatym

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie jeździj tak, ponieważ pompa wody nie pracuje, zagotujesz silnik (pion na liczniku jest do 115 stopni). Uszczelka pokrywy zawór nie trzyma i olej kapie na kolektor wydechowy, stąd ten dym w tym miejscu. Jak chcesz żeby sprawdzić rolki to podaj 7 ostatnich znaków vin, może być na pw, lub dokładną datę produkcji z vin (nie 1 rejestracji). Sprawdź dokładnie stan koła pasowego, ponieważ 2 mm to dramat.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

no jasne ze nie jezdze, nie mam baterii od tesli :) auto stanelo na zakazie musialem je zniknac stamtad inaczej zniklyby 400€;

ost 7 z vin: FW01566

czyli z reszta kol wszystko ok klima w porzadku dobra, poza tym lekkim biciem na pasowym

no i zawsze chcialem zrobic wymiane uszczelki pokr. zaworow, bede mial okazje, tez do innych regulacji i ogledzin nawet, tylko ze odrazu sie cos nagrzalo ze olej sie jaral hmm

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Kolektor wydechowy nagrzewa się w kilka sekund a tu jeszcze bez chłodzenia silnika pomogłeś w tej kwestii.

Napinacz:

https://czescidobmw.pl/wyniki-wyszukiwania?q=11287524267

Rolka prowadzącą:

https://czescidobmw.pl/wyniki-wyszukiwania?q=11281440378

Pasek:

https://czescidobmw.pl/wyniki-wyszukiwania?q=11287631810

W razie wu koło pasowe:

https://czescidobmw.pl/wyniki-wyszukiwania?q=11237505829

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
witam wszystkich no moze garstke conajmniej forumowiczow. wiec wlasnie wstawilem pasek, tyle ze rozne zrodla podaja rozne dlugosci, i tak np bmw store tez na jednej stronie zaleca 1637 a na innej 1870 ja mam ten krotszy, udalo mi napiac napinacz jak baranie jaja i zalozyc go z pominieciem sprezarki klimatyzacji, pytanie tylko czy mozna jezdzic na takim naciagnieciu przy poczatku oporu napinacza czy jak bedzie w srodkowej pozycji to sila i tak ta sama, bo pasek napiety jak struna w gitarze, niebawem wstawie foty w tym fuszera poprzednika z lozyskiem typu same tulejki i kulki bez tych bocznych oslonek ze kulki bylo widac tragedia i zapraszam