Skocz do zawartości

N47 184 km Nieprawidłowa praca przepustnicy - szarpanie

Maciek_z94

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, mam e91 z silnikiem n47 184 km z 2012 r. Wczoraj zwróciłem uwagę, że gdy silnik się rozgrzeje to potrafi na wolnych obrotach delikatnie falować, jednak na zegarach nie widać tego falowania obrotów, czuć to jednak na budzie i w środku auta. Gdy wyszedłem posłuchać silnika to słychać było jakby w benzynie wypadał zapłon na jednym z cylindrów, to szarpanie było takie cykliczne, regularne, jedno za drugim, nie jakieś silne ale mimo wszystko wyczuwalne. Po pojechałem samochodem do domu i już nawet w drodze na światłach pracował równo. Dzisiaj ta sytuacja powtórzyła się, szarpał delikatnie podczas stania w korku, później ruszyłem na obwodnicę, jak z niej zjechałem po kilku kilometrach to dalej szaprało na wolnych, jak podjechałem do mechanika na poprawę ręcznego bo wymieniali tarcze i klocki to tam pracował bardzo dobrze i tak aż wróciłem do domu.

Błędy w silniku:

4873- chłodzenie EGR, wiarygodność - stały

4D03 - Czujnik wstecznego ciśnienia wydechu - stały

4737- Zasilanie ciągłe, bład prądu spoczynkowego

Wtryskiwacze:

1 Cylinder wartość -0,1 mg/suw

2 Cylinder wartość -0,1 mg/suw

3 cylinder wartość +0,7 mg/suw

4 cylinder wartość -0,6 mg/suw

Jest w stanie ktoś coś wskazać?

Edytowane przez Maciek_z94

Witam ponownie, znowu dotknęło mnie poszarpywanie na jałowych obrotach, po zdjęciu osłony silnika zauważyłem ze silnik dostaje obciążenie jakby od przepustnicy i wtedy obroty falują, co chwila słychać jakby przepustnica chciała zaczerpnąć powierza i wtedy to falowanie występuje, chociaż słychać ze silnik chce równo pracować tyko co chwile dostaje jakieś obciążenie. Dodatkowo wziąłem stetoskop diagnostyczny i za każdym obciążeniem silnika słychać hałas właśnie z tej przepustnicy. Miał ktoś tak? Ewentualnie w jaki sposób przywrócić przepustnicy prawidłowa prace?

• Zasłużeni forumowicze

Koledzy z forum robili adaptację przepustnicy, czy pomagała to nie pamiętam.

Warto by było sprawdzić czy w środku układu elektronicznego przepustnicy nie ma oleju.

Tematy o wadliwym działaniu przepustnicy już były. Proponuję poszukać , , gdyż nie chce ciebie wprowadzić w błąd.

Pozdrawiam i życzę tobie wesołych świąt Bożego Narodzenia....

• 2 tygodnie później...
Czy miał ktoś jeszcze właśnie problem z prawidłową pracą przepustnicy? Bo zdecydowanie za obciążenie silnika odpowiada przepustnica, gdy przyłożę do niej stetoskop diagnostyczny to w momencie obciążenia silnika powodującego to szarpanie słychać z niej taki metaliczny dźwięk. Nie wiem czy od razu kupować drugą czy jednak tą próbować czyścić.

• 2 tygodnie później...