Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam , planuje w moim e46 sedan zmienić lampy h7 na Xeon i mam parę pytań . Na chwile obecną mam lampy i listwy pod spryskiwacze w kolorze .. Wiem że jeszcze potrzebuje czujniki poziomowania przód/tył ,moduł świateł pod xeon, 2x spryskiwacze lamp , zbiornik na x2 pompkę .. Pierwsze pytanie to czy pompkę spryskiwaczy lamp mogę podłączyć równolegle z pompką spryskiwacza szyb ? ,drugie pytanie , w którym dokładnie miejscu mocuje się tylny czujnik poziomu xeonu ? w sieci znalazłem tylko info że prawy tylny wahacz..i czy da rade te czujniki zamontować bez kanału ?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jesli chofzi o miejsce mocowania tylnego czujnika to mozesx sobie zerknac ns moja galerie. Jest tam foto (4 strona) jak wymieniłem łożysko. Na jednym zdjęciu widać położenie czujnika.

Jeśli chodzi o to czy zamontujesz go bez kanalu to zależy to od Twoich możliwości.

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

Opublikowano

Zdecydowanie odradzam podłączanie pompki spryskiwaczy lamp równolegle z pompką spryskiwacza szyb.

Mam wątpliwości, czy driver zabudowany w module komfortu, sterujący pompką spryskiwaczy szyb będzie w stanie przetrwać tak duży pobór prądu.

Poza tym, pompka spryskiwaczy lamp ma dużo większą wydajność i w takim podłączeniu bardzo szybko pozbędziesz się płynu ze zbiornika.

Podłącz pod dedykowany zacisk w modułe komfortu poprzez przekaźnik pośredniczący, tak jak w oryginale i będzie ok.

W module komfortu zakodujesz co ile spryskań szyby włączy się spryskiwanie lamp.

Opublikowano (edytowane)

Problem w tym że takich gotowców juz nie da się dostać bo szukałem.. lampy dorwałem ori xenon nówkę okazyjnie a z częściami troche ciężko..o plyn do spryskiwaczy się nie martwię bardziej o to ze ciężko ten przekaznik ori dostać

Ps.spryski/dysze pasują z polifta do przedlifta ?

Edytowane przez tomo204
  • Moderatorzy
Opublikowano
Chodzi mi o elementy układanki. Masz tam wszystko co potrzeba do doposażenia, na tym się wzoruj.
Opublikowano
Jesli chofzi o miejsce mocowania tylnego czujnika to mozesx sobie zerknac ns moja galerie. Jest tam foto (4 strona) jak wymieniłem łożysko. Na jednym zdjęciu widać położenie czujnika.

Jeśli chodzi o to czy zamontujesz go bez kanalu to zależy to od Twoich możliwości.

Dzięki za rade ale trochę kiepsko widać na foto :mrgreen: przód z tego co widzę jest do ogarnięcia wystarczy koło zrzucić a z tyłem już gorzej będzie ..

Opublikowano

Spryskiwacze (pompki) będą pasować, same dysze wydaje mi się, że również.

Na forum e46 widziałem ostatnio ktoś wrzucał foty z dokładania xenonu - w tym z montażu czujników wysokości więc poszukasz znajdziesz nawet zdjęcia co i jak i gdzie podłączyć nawet.

O sam odpowiedni przekaźnik zapytaj kogoś kto e46 sprzedaje na części (kolega ostatnio miał kilka z xenonem więc może ma jeszcze takie przekaźniki)

Opublikowano

Kiedyś próbowałem sprzedać taki zestaw, ale nie było zainteresowania więc go zdekompletowałem.

Na pewno mam baniak i wąż ze wszystkimi złączkami.

Na pewno nie mam wiązki i dysz spryskiwaczy.

Reszta do sprawdzenia.

Zdjęcia z mojej oferty też gdzieś powinny być.

Mam również instrukcję montażu spryskiwaczy i xenonów.

Wiązkę czujników poziomowania ze złączkami można był niedawno kupić w ASO za około 150zł. Numer tej wiązki to 61129416517. Widziałem ją ostatnio na ebay.

Jak jesteś czymś zainteresowany to zapraszam na PW.

Opublikowano
Kiedyś próbowałem sprzedać taki zestaw, ale nie było zainteresowania więc go zdekompletowałem.

Na pewno mam baniak i wąż ze wszystkimi złączkami.

Na pewno nie mam wiązki i dysz spryskiwaczy.

Reszta do sprawdzenia.

Zdjęcia z mojej oferty też gdzieś powinny być.

Mam również instrukcję montażu spryskiwaczy i xenonów.

Wiązkę czujników poziomowania ze złączkami można był niedawno kupić w ASO za około 150zł. Numer tej wiązki to 61129416517. Widziałem ją ostatnio na ebay.

Jak jesteś czymś zainteresowany to zapraszam na PW.

Wolałbym wszystko od jednej osoby kupić bo jak będę wszystko pojedynczo kupował to przesyłki więcej wyjdą niż te bebechy .. :mad2: ale napisałem na pw może jakoś się dogadamy :D . Znalazłem temat na innym forum jak ktoś doposażał compacta w xenona i na nim się chyba będę wzorował ..trochę z tym roboty jest i pytanie czy warto :lol:

Opublikowano
Możesz użyć przekaźnika czasowego: 3SRMx działającego w zakresie 0-5 sekund. Zakres regulujesz pokrętłem w przekaźniku. Trzeba do tego połączenia użyć manetki wycieraczek z przyciskiem "S" od E53 lub E39 Touring. Wtedy to ty decydujesz kiedy myć lampy. Mam tak zrobione i jest idealnie.
Opublikowano
Możesz użyć przekaźnika czasowego: 3SRMx działającego w zakresie 0-5 sekund. Zakres regulujesz pokrętłem w przekaźniku. Trzeba do tego połączenia użyć manetki wycieraczek z przyciskiem "S" od E53 lub E39 Touring. Wtedy to ty decydujesz kiedy myć lampy. Mam tak zrobione i jest idealnie.

Narazie skompletowałem wszystkie graty i kupiłem taki https://allegro.pl/oferta/przekaznik-samochodowy-5-pin-12v-40a-gniazdo-6729209589 najzwyklejszy w świecie przekaznik i tym wysteruje te spryskiwacze narazie :) A tak z ciekawości to ta manetka pasuje p&p do e46 czy trzeba coś przerabiać ? oczywiście prócz doprowadzenia przewodu do przekaznika ..

Opublikowano

Niby nie ma homologacji, ale świeci dobrze, ludzie sobie chwalą, ma idealną linię odcięcia (nie oślepia) wygląda świetnie. No i sama przeróbka to 5 minut.

Co prawda testowałem (ma obecnie) w aucie żony (przeglądy przechodzi bez problemu), ale fakt z soczewkami. Bez soczewek się nie wypowiem, ale jest sporo filmików na YT i możesz zobaczyć.

Jak kupisz tanie bebeluchy to świecą każdy gdzie indziej, ale te philipsy to górna pólka jakościowa i wykonania i nie widzę różnicy w porównaniu do moich oryginalnych lamp.

W ostateczności, jak by sie trafił jakiś bardzo dociekliwy policjant to w 5 minut zakładasz zwykłe H7 i jedziesz dalej :)

Opublikowano
Już wszystko poskładane tylko został ostatni etap połączenie elektryki.. problem w tym że nie mam pojęcia jak zdemontować skrzynkę z bezpiecznikami by dołożyć bezpiecznik 30A w miejsce nr.51 ..panowie jakis patent na to jest ? Bo nie chce nic na siłę rwać ..
Opublikowano
Najpierw zdemontuj schowek przed pasażerem. Skrzynka jest na zawiasach, trzeba ją umiejętnie ściągać. Jak dobrze popatrzysz to ją wyciągniesz. Potem dokładasz pin.
Opublikowano
Najpierw zdemontuj schowek przed pasażerem. Skrzynka jest na zawiasach, trzeba ją umiejętnie ściągać. Jak dobrze popatrzysz to ją wyciągniesz. Potem dokładasz pin.

Już schowek mam zdemontowany dawno bo dokładałem pin nr.12 do modułu komfortu ale mam problem z uzupełnieniem bezpiecznika od sprysków lamp .. nie chce wyjść a na siłę jak będę rwał to pewnie coś się ułamie .. :mad2:

Opublikowano
Wszystko już poskładałem ,zakodowałem , lampy pięknie świecą ale narodziły się dwa problemy. Pierwsze to że po zakodowaniu w module komfortu spryskiwaczy lamp moduł nie podaje napięcia ,,sterującego 12v'' na przekaznik .. drugi problem to że na starych lampach h7 za każdym razem po włączeniu lamp był ,,test'' poziomowania lamp a w nowych xenonach nie ma czegoś takiego .. tak ma być ? czy któryś czujnik na wahaczu nie działa ? w Inpie na czujnikach pokazuje 5v ..
  • Moderatorzy
Opublikowano
Musi być test. Zobacz czy wtyczki podłączone. jak wcześniej działały to czujniki są okej. podłącz kompa zobacz co wywala.
Opublikowano
Musi być test. Zobacz czy wtyczki podłączone. jak wcześniej działały to czujniki są okej. podłącz kompa zobacz co wywala.

Wszystko jest podłączone, na kompie żadnych błędów a w inpie czujniki od xenona pokazują około 5v.. wcześniej miałem h7 i przy włączaniu swiateł lampy automatycznie ustawiały się w dół i górę (test silniczków lampy ). Po zmianie na xenon nic takiego sie nie dzieje .. :(