Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie wszystkich użytkowników forum. Ostatnio stałem się posiadaczem BMW 523i m52b25. Było ono w mojej rodzinie kilka lat i było traktowane dość po macoszemu jeśli chodzi o wszelkie naprawy, jednak dopiero teraz kiedy stałem się właścicielem wziąłem się za kasowanie wszystkich usterek. Z racji przepalonego styku na procesorze, nie działa check engine, tak więc od razu zakupiłem kabel i zainstalowałem inpę. Wszystkie przyczyny błędów już elegancko skasowane, poza jednym. Mianowicie błąd 65 - wskazujący czujnik położenia wałka rozrządu. Został on już wymieniony. Jednak problem wciąż występuje. Sytuacja jest o tyle dziwna, że w inpie na wskazaniach kąta wychylenia wałka rozrządu pokazuje kąt wahający się ~86-88 stopni. Czy ktoś z forum byłby w stanie mi pomóc? Nadmienię, że ten kod usterki wybija w zasadzie odkąd ten samochód jest w mojej rodzinie, tj. jakieś 8 lat. Poniżej zamieszczam screen z inpy z listy błędów.

131362349-392034652123890-6271373466174890084-n.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wymieniony na oryginał czy zamiennik? Jeżeli chodzi o czujnik wałka rozrządu to tutaj w grę wchodzi tylko i wyłącznie oryginał! Możesz jeszcze sprawdzić przewody między czujnikiem a sterownikiem silnika.

Odepnij go całkiem i zobacz czy jest różnica.

Nawet zepsuty zegar dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę ;)
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Kolego odepnij kostkę od czujnika i odchyl ta gumke co ja osłania.

Przerabiałem temat u siebie niedawno - u mnie w pyl zamieniły sie kolorowe osłony kabelków efekt zwierały się ze sobą 3 kabelki.

Zaizolowalem i działa.

Ku przestrodze czesto jest tak ze padają razem czujniki walu i walka...

W obydwu warto sprawdzić te kabelki... oprócz tego mialem blad 83 czujnik walu... okazało się że był caly w syfie po wyczyszczeniu wszystko działa.

Wiec nie wymiana a najpierw sprawdzic czemu cos nie działa ;) wymienić zawsze zdążysz.

• 3 miesiące temu...