Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

:search: :search: :search: :search: :search: :search:

Witam co oznaczają te dwie kontrolki ? bo nie mogę wynaleźć co jest uszkodzone. Może miał ktoś taki przypadek

Opublikowano

Umarł Xdrive .. zwykle tzw. nastawnik >> silniczek z zębatką .. Ktoś wykonywał tą zębatkę z mosiądzu za ok. 300zł ale nie wiem czy dalej to robi i kto .. Większość wymienia na nową, plastikową z ASO ..

Jedynka na schemacie :

https://czescidobmw.pl/vin/BMW201910/47789/$*KwHa7v-RnIaAjdzbi5_Bh4KWtrGv293a24OOmtjRkIyJnYuL3s3aqJLMiIGNzNaTjZTKxcycj4CKzoudk9jLk5Gdipisyp3VytOVkpWXm4LYy-OTy5uMjMvUzoOI_NjY39_KlJCa1NfKi4WLr5PLg4XVnYPSyczb397W1ZOTg8qdjc3I087O4f2S2cuTAAAAAAPrlzc$/135403/szczegoly-unitu/1205639723

Opublikowano
Wiem która to, kiedyś już odwracałem w innej x3 te zębatkę. Wg. Ciebie to 100% ta zębatka ? masz z tym doświadczenie jakieś ?
Opublikowano

Ja z tym nie robiłem ... ale z tego co wiem to temat jest tu wałkowany co kilka tygodni ..

Zawsze są te dwie kontrolki, błędy mówią o VTG ... od czegoś trzeba zacząć ..

Auto jeździ normalnie ? Na pełnym skręcie nic nie szarpie ?

Ale na obracanie to bym nie wpadł .. to jest 400zł .. :roll:

Opublikowano

6E3E DSC: Czujnik kąta skrętu, wymagana kalibracja

6E3C DSC: Złącze silnika dxc_83

mozliwe że zebatka ale najpierw kalibracja zujnika

Opublikowano

Kalibracje czujnika skrętu przechodzi.

Nieraz te kontrolki gasną same a nieraz się świecą. Możliwe że zębatka kończy żywot i raz przeskoczy a raz dobrze wysteruje skrzynkę.

No nic zajrzę do zębatki. Napiszę dla potomnych co było jak się uporam z tym tematem.

Ps. w ferworze walki jak rozbierzesz nastawnik a nie masz części pod ręką to wystarczy odkręcić silniczek i przekręcić zębatkę o 180 stopni gdyż ona tylko tyle pracuje.

Opublikowano
Sasiad w x3 miał tak jak zaczął ustawiać kierownice góra dół. Pojawiały mu się te kontrolki a komputer wskazywał na czujnik kata skrętu. Po tym jak zamówił czujnik i umówił wizytę w warsztacie wrócił do pierwotnych ustawień kierownicy i błąd znikł i już się nie pojawił. Wizytę odmówił czujnik oddał, a auto sprzedał po niedługim czasie:) ale z tego co wiem to do końca już się nie pojawiło :)
"Proste są dla szybkich samochodów, a zakręty dla szybkich kierowców"
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.