Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Gro tematów na forum jest o oponach i ich rozmiarach , czy mieszanie czy nie. Natomiast nie znalazłem konkretnych modeli opon.

Niedługo stanę się posiadaczem "zwyklaka" 318i i czas rozejrzeć się za zimowkami, które przede wszystkim będą ciche.

Jakie macie doświadczenia z oponami w G20 pod tym względem? W Focusie fabrycznie dostałem letnie Continentale, a zimowe kupiłem Nokiany. Mimo, że oba modele mają 72dB to różnica w hałasie jest ogromna (na niekorzyść zimówek). Zatem w etykiety już nie wierzę.

Podpowiecie?

Pozdr

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
gdzie głownie jeździsz ? miasto ,drogi lokalne , autostrada ?
Opublikowano

Na co dzień Trójmiasto, głównie dwupasmówki do ok 80-90km/h. Dodatkowo miesięcznie jakieś 500-600km trasa autostrady + krajówki.

Jakie to ma znaczenie?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
jeśli chodzi o moje doświadczenie , jeśli chodzi o komfort i hałas bardzo pozytywnie oceniam Micelin Alpin 6 - takich cichych zimowek jeszcze nie miałem- ich minusem jest szybka jazda autostradowa powyżej 140 przy temp <-2 są za miękkie na zbyt szybką jazdę przy niskich temperaturach . stąd moje pytanie o charakter Twojej jazdy .
Opublikowano

Kupiłem takie i jestem bardzo zadowolony. Trzyma się drogi super, bardzo ciche, komfortowe. Ważne żeby miały homologację - wtedy człowiek śpi spokojniej :D

Cena była wtedy na poziomie 430 zł. Teraz widzę, że są droższe. Przed sezonem zimowym kosztowały 400 zł.

https://www.opony.com/parametry-opony/hankook-winter-i-cept-evo2-w320-225-50r17-98-h-xl-mfs-#326649024

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Ja kupiłem Hankook W320 Winter i*cept evo2 w rozmiarze 225/50 R17H 94H z homologacją. W mojej ocenie hałas bez zmian w porównaniu do letnich. Przyczepność ciężko mi na razie ocenić, dopiero kilka dni na śniegu ale na razie jestem zadowolony.