Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam użytkowników BMW,

Od listopada jestem posiadaczem bmw 118d 2007 rok z silnikiem N47 2.0 143KM. Auto bardzo fajne i oszczędne ale ostatnio coś mnie zawodzi a mianowicie.

Jadąc w tamtym tygodniu do pracy nagle wyświetliła mi się ikonka żółtej kierownicy (wspomaganie). Po 5s doszły kolejne 6 ikonek. Podsyłam zdjęcie. Po wyświetleniu się ikonek, nagle wycieraczki same zaczęły działać. Kompletnie nie miałem możliwości ich wyłączenia. Całe prawe ramię od wycieraczek przy kierownicy przestało działać. Przyciski na kierownicy też nie działają. Prędkościomierz nie działa. Komputer wyświetlający ilość paliwa/spalanie itp wariuje i zawiesza się. Jak ruszam z miejsca to czuję, że ciężko kierownicą skręcić (wspomaganie).

Najgorsze są non stop działające wycieraczki. Wyłączenie silnika i ponownie włączenie nie działa. Odpięcie akumulatora również. Jedynym rozwiązaniem jest pozostawienie samochodu na 10h. Dopiero po tym czasie odpalając samochód ponownie wszystko wraca do normy. Podłączenie komputera w trakcie błędu nic nie pomogło. Kasowanie błędów również. Podłączenie ponownie jak błędu nie ma też nie dało żadnych informacji.

Co to może być? Wilgoć? uszkodzony przewód? Ktoś miał kiedyś coś podobnego? help.

Link i filmik z błędu:

https://drive.google.com/file/d/1DE48014zQcDLiSADk0LmN68mjPO_tHyD/view?usp=sharing

https://drive.google.com/file/d/1kxfvxYpss9TWA8eu7_WRvKhDAxw9Xml_/view?usp=sharing

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Błedy to się sprawdza przez OBD np. INPA albo ISTA albo bimmer-tool na telefonie.

Masz PDC? Nie zalało ci modułu?

Opublikowano
Błedy to się sprawdza przez OBD np. INPA albo ISTA albo bimmer-tool na telefonie.

Masz PDC? Nie zalało ci modułu?

Tak, wiem, że jest taka opcja.

PDC czyli czujniki parkowania. Tak są z tyłu i jak się zbliżam do obiektu to uruchamia się dźwięk, gdzie jego częstotliwość określa odległość od obiektu. Ale co maję one wspólnego do błędu, który mi wyskakuje?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Często przez lampę zalewa moduł w bagażniku po stronie pasażera. Wtedy na liczniku pojawia się choinka lampek.
Opublikowano
Często przez lampę zalewa moduł w bagażniku po stronie pasażera. Wtedy na liczniku pojawia się choinka lampek.

Parę osób mi pisało, że to przez moduł FEM ale z tego co szperałem w necie to ten moduł występuje w modelach nowszych niż 2007 np. F20. Czy mam rację?

Jak się do tego modułu dostać? trzeba odkręcić prawą tylnią lampę? Czy jest gdzieś obok akumulatora?

Znalazłem kolejny moduł "MODUŁ STEROWNIK SKRĘTU AFS ALC BMW 1 E81 E87" czy to może być to? Miałby ktoś namiary na kogoś kto tylko i wyłącznie robi elektronikę w tych bmw?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie ma FEM w tym modelu. Poszukaj w googlach "water damaged PDC" czy coś podobnego.

Instrukcji jest pełno. Musisz zdjąć boczek. Nie jest to skomplikowane.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Parę osób mi pisało, że to przez moduł FEM ale z tego co szperałem w necie to ten moduł występuje w modelach nowszych niż 2007 np. F20. Czy mam rację?

Jak się do tego modułu dostać? trzeba odkręcić prawą tylnią lampę? Czy jest gdzieś obok akumulatora?

Znalazłem kolejny moduł "MODUŁ STEROWNIK SKRĘTU AFS ALC BMW 1 E81 E87" czy to może być to? Miałby ktoś namiary na kogoś kto tylko i wyłącznie robi elektronikę w tych bmw?

Tak jak chłopaki pisali, najczęstszy problem to zalane moduły w bagażniku, za prawą tylną lampą. Nowa uszczelka lampy jest zupełnie inna niż fabrycznie montowana.

W E87 nie ma modułu FEM. Jest moduł FRM, który w wersji FRM III jest awaryjny, ale jego usterka skutkuje nie działającymi światłami, często centralnym zamkiem i szybami przednimi

• 2 lata później...
Opublikowano

Witam raz jeszcze,

Minęło trochę czasu od pojawienia się błędu (1,5 roku) i niestety wczoraj znowu się pojawił. Tym razem jak ruszałem z zaspy śnieżnej. Od rana lampka choinek i problem powrócił. Co to może być? Ostatnio płaciłem ponad 300zł elektrykowi ale błąd się powtórzył