Skocz do zawartości

BMW F07 3.0D xDrive - rozmiar opon

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć koledzy.

Kupiłem niedawno F07 z 2012r, na której były założone letnie opony w rozmiarze 235/55/R18 - na wszystkie 4 koła.

Felgi to KBA 49684 (czyli jeśli dobrze znalazłem 8,0Jx18EH2+)

Na tabliczce znamionowej są podane inne rozmiary i to jeszcze w wariantach z innymi rozmiarami na przód i na tył:

1. Przód-245/35/R21 i tył-275/30/R21

2. Przód - 245/40/20 i tył 245/45/R19

3. Wszystkie 4 chyba w roz. 245/45/R19

4. Wszystkie 4 - 245/50/R18 - to jest też wariant podawany jako optymalny na różnych stronach

Teraz mam dwa pytania:

1. Czy opony 235/55/R18 to są opony, które mogą wygenerować jakiś problem np. brak odszkodowania za używanie opon w rozmiarach nie homologowanych przez BMW?

2. Czy na te felgi mogę założyć inne opony np. 245/50/R18 czy nie wejdą?

• Moderatorzy
Opublikowano

Tak są to złe opony, które nie są homologowane do tego modelu.

Trzeba założyć prawidłowy rozmiar opon, czyli 245/50 100Y skoro masz 18".

Jeśli wszystkie felgi są w jednakowej szerokości, to wszystkie opony mają być jednakowe.

Jeśli masz takie same felgi przó i tył to opony nie muszą mieć homologacji BMW (*).

Opublikowano

Dzięki, zwłaszcza za linki.

Jeszcze mam pytanie o demontaż letnich i montaż zimowych. Czy to prawda, iż trzeba to robić na niezdjętych kołach?

Ewentualnie czy zamiana jest standardowa jak w innych autach czy na coś trzeba zwrócić uwagę wulkanizatorowi?

Opublikowano

Koledzy ponieważ BMW mam od 1,5 miesiąca to mam jeszcze dwa pytania, gdyż po zakupie nowych opon w rozmiarze 245/50/R18 Pirelli Soto Zero rof i wymianie okazało się, iż mam drgania na kierownicy i budzie przy prędkościach 80+.

Pojechałem do innego warsztatu na optymalizację opon i okazało się, że mają wady fabryczne. Trzy opony udało się zoptymalizować poniżej 90, jedna ma 150.

Czy przy każdej wymianie opon trzeba robić optymalizację? Czy dotyczy to tylko uszkodzonych opon lub felg? I na czym ta optymalizacja polega?

Czy z czasem opono się "ułoży" do auta?

Opublikowano
Kupiłem przez olx. Ale były nowe, a przynajmniej wyglądały jak nowe miały naklejki producenta. Rocznik 2016
  • Moderatorzy
Opublikowano
5 letnie kapcie i wiadomo skąd cena atrakcyjna. Nowy komplet 2k zł i masz z gwarancją, coś nie tak odsyłasz.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Swego czasu kupiłem nowe opony, kilkumiesięczne.

Jedna powodowała drgania, okazało się, że ma wadę fabryczną.

Nijak nie dało się jej zoptymalizować na feldze.

Na twoim miejscu czego jeszcze bym spróbował to doważanie na aucie. Może coś pomoże.

Jak nie, to trzeba kupić nową.

pzdr

yaz