Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

3.0d 2005/12

W aucie wymieniłem przepustnicę bo w poprzedniej prawdopodobnie nie działała elektronika, oprócz problemu z przepustnicą DPF nie zgłaszał problemów. Jedyna rzecz to 60km przejechane było bez uruchomienia czyszczenia DPF'a. Po wymianie skontrolowałem czy rzeczywiście zaczyna się wypalanie i czy komputer resetuje stan od ostatniego wypalenia, wszystko było dobrze.

(minęło ok. dwóch tygodni)

Auto od około dwóch dni jest po regeneracji turbosprężarki, wymiana wszelkich uszczelek, turbo przed regeneracją wyło, problem został naprawiony. Wymiany dokonał serwis.

Wczoraj gdy wjeżdżałem pod wzniesienie w galerii i miałem otworzone okno poczułem jakby spaleniznę, po zaparkowaniu auta i wyłączeniu silnika zapachu nie było już czuć. Później też przycisnąłem trochę autko i wydawało mi się, że też poczułem podobny swąd. Początkowo myślałem, że to coś ze skrzynią gdyż wymieniałem olej tydzień temu, olej był wymieniony zgodnie z procedurą ZF, z finalnym sprawdzeniem poziomu przy 35-40C, delikatnie olej wyciekał kroplami czyli poziom był tak jak zaleca producent, olej ZF 6.

Poniżej jak widać mam błąd 480A z filtra cząstek stałych.

Termostat główny silnika działa idealnie, utrzymuje temperaturę w granicy 90C, przepustnica świeża(nowa Pierburga).

Auto nie kopciło i nie kopci.

Czy wystarczy, że usunę błędy, wymuszę procedurę regeneracji DPF w ISTA i przejade się po autostradzie 70km/h?

Czy jednak powinienem na coś zwrócić uwagę?

480A 480A Partikelfiltersystem
Licznik b³êdów: 4
Logistic licznik: 40
1. Umweltsatz
Przebieg 243824 km
Motordrehzahl 1048.13 1/min
Kühlmitteltemperatur 86.26 °C
Aschenmasse im Partikelfilter 64.94 g
Einspritzmenge 3.15 mg/Hub
Luftmasse pro Zylinder 497.82 mg/Hub
Rußmasse im Partikelfilter 41.96 g
Abgasvolumenstrom im Partikelfilter 133.75 m^3/h
Differenzdruck über Partikelfilter 39.38 mbar
Abgasgegendruck vor Partikelfilter 1024.00 mbar
Umgebungsdruck 964.92 mbar
2. Umweltsatz
Przebieg 243856 km
Motordrehzahl 1958.36 1/min
Kühlmitteltemperatur 87.27 °C
Aschenmasse im Partikelfilter 64.94 g
Einspritzmenge 3.94 mg/Hub
Luftmasse pro Zylinder 485.22 mg/Hub
Rußmasse im Partikelfilter 39.96 g
Abgasvolumenstrom im Partikelfilter 259.13 m^3/h
Differenzdruck über Partikelfilter 78.77 mbar
Abgasgegendruck vor Partikelfilter 1073.23 mbar
Umgebungsdruck 974.77 mbar
Partikelfilter stark beladen (Abgasgegendruck hoch)
Testbedingungen noch nicht erfüllt
Fehler momentan nicht vorhanden, aber bereits gespeichert
Fehler würde kein Aufleuchten einer Warnlampe verursachen
Fehler nicht im Shadow eingetragen
Umweltbedingungen 1. Block gültig (Fehler nur einmal aufgetreten)
Umweltbedingungen 2. Block gültig (Fehler bereits mehrmals aufgetreten)
Error code: 48 0A 31 06 00 00 04 28 77 0E 26 88 41 08 4F 2A
10 04 68 62 77 12 47 89 41 0A 4D 28 1F 08 6D 63 =============================================================

Opublikowano

Witam z tłumaczenia błędu

1. Sprawdzić poziom oleju i interwał wymiany. Skorygować poziom oleju lub wymienić olej.

2. 2. Sprawdzić klapy zawirowujące.

3. 3. Przeprowadzić kontrolę ciśnienia spalin.

4. Sprawdzić filtr cząstek stałych w silniku wysokoprężnym (kontrola wzrokowa w celu sprawdzenia, czy w rurze wydechowej i na wylocie filtra cząstek stałych nie znajduje się sadza).

5. Przeprowadzić regenerację. 5. Regeneracja jest możliwa tylko przy stałej prędkości obrotowej przez co najmniej 30 minut (regeneracja nie może być zatrzymana przy odpowiedniej funkcji serwisowej dla tego usterki).

6. 6. Sprawdzić otwory wlotowe i zawory wlotowe pod względem zanieczyszczenia. Nadmierny dopływ oleju z układu odpowietrzania skrzyni korbowej może prowadzić do osadzania się sadzy, szczególnie przy jeździe na krótkich dystan

tu do tłumaczenia błedów http://bmwfault.codes