Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam co jakiś czas po zaciągnięciu ręcznego kontrolka na panelu gaśnie zdarza się to sporadycznie,ale jednak chyba coś jest na rzeczy,niekiedy zdarza się ,że jak zaciągnę to w ogóle nie pokazuje się kontrolka i bywa,że ręczny nie łapie,ale sa momenty kiedy zaciągnę kontrolki nie ma a ręczny trzyma

Druga sprawa związana z odpalaniem w aktualnych mrozach

Z tego co wiem to po wciśnięciu start stop,powinna zapalić się kontrolka spirali i samochód powinien odpalić z opóźnieniem,w moim przypadku wygląda tow taki sposób,że spirala pali się przez niecała sekundę i auto próbuje od razu odpalić i dławi się i odpala za 3-4 razem.Swiece albo sterownik do wymiany?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Witam co jakiś czas po zaciągnięciu ręcznego kontrolka na panelu gaśnie zdarza się to sporadycznie,ale jednak chyba coś jest na rzeczy,niekiedy zdarza się ,że jak zaciągnę to w ogóle nie pokazuje się kontrolka i bywa,że ręczny nie łapie,ale sa momenty kiedy zaciągnę kontrolki nie ma a ręczny trzyma

Druga sprawa związana z odpalaniem w aktualnych mrozach

Z tego co wiem to po wciśnięciu start stop,powinna zapalić się kontrolka spirali i samochód powinien odpalić z opóźnieniem,w moim przypadku wygląda tow taki sposób,że spirala pali się przez niecała sekundę i auto próbuje od razu odpalić i dławi się i odpala za 3-4 razem.Swiece albo sterownik do wymiany?

1. Możliwe, że kabelek wypadł ze swojego gniazda na końcu dźwigni ręcznego(wewnątrz tunelu)

2. W nowszych silnikach są stosowane szybkie świece, dlatego tak krótka informacja o grzaniu. Najlepiej sprawdzić błędy na silniku, zapewne coś podpowiedzą

Opublikowano
Co do drugiego problemu to na 99% problem z świecami, aczkolwiek zauważyłem już po wielu latach użytkowania różnych BMW z SS podczas zapalania silnika trzeba nacisnąć guzik i od razu puścić, silnik automatycznie odpala po zgaśnięciu spirali nawet przy -20, a trzymając wciśnięty guzik aż do startu silnika wymusza się rozruch a przynajmniej takie odnosiłem wrażenie.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Nie wiem czy pomocne, ale u mnie przy mrozach w tamtym roku działało to tak, że wkładam kluczyk wszystko standardowo i, dopiero po naciśnięciu przycisku start ( bez przytrzymywania itp)zapalało się na krótką chwilę grzanie świec po czy silnik zapalał.