Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

BMW F30 328i 2012 - awaria alternatora

Sytuacja zaczęła się od zapalania na moment błędu abs. Chwila i gaśnie. Potem gasło i zapalało się radio. W tym samym momencie błąd poduszki. Zapala się i gaśnie. Doszedł wczoraj błąd silnika który nie zgasł. Dziś zgasły zegary. Po wyłączeniu auta na kilka chwil zegary się zapaliły.

Edytowane przez tomaszs911
Opublikowano

awaria nastąpiła w skutek za wysokiego prądu ładowania 15,7V

ISTA pokazała Overvoltage w wszystkich serownikach

Nie wiem w tej chwili czy któryś z modułów nie został uszkodzony.

Opublikowano

wymontowałem alternator, został sprawdzony w firmie która profesjonalnie zajmuje się serwisem tych urządzeń, alternator jest 100% sprawny.

Czy ktoś miał podobny problem?

Może to kwestia uszkodzonego akumulatora?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
wymontowałem alternator, został sprawdzony w firmie która profesjonalnie zajmuje się serwisem tych urządzeń, alternator jest 100% sprawny.

Czy ktoś miał podobny problem?

Może to kwestia uszkodzonego akumulatora?

Warto zrobić test akumulatora oraz sprawdzić jak zachowa się ładowanie z odłączoną małą wtyczkę z klemy IBS.

W E60 miałem przypadek gdzie instalacja świrowała z powodu informacji z ibs o zbyt wysokim napięciu, a w rzeczywistości nie przekraczało nawet 15V