Skocz do zawartości

Niedzialajace zegary po wizycie u mechanika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Hej, przed chwila odebralem moje E46 od mechanika po wymianie tylnych przewodow i klockow hamulcowych i nie dzialaja mi zegary, podswietlenie dziala, ale nic po za tym. Mechanik twierdzi ze bylo tak jak wjezdzali autem do garazu, ale wszystkie zegary byly sprawne jak oddawalem auto. Jutro jade jeszcze raz tam, poniewaz maja mi na miejscu sprawdzic co jest nie tak.

Moje pytanie brzmi, czy przy wymianie przewodow(cale od kol do pompy hamulcowej) oni mogli cos popsuc/odlaczyc czy faktycznie na postoju moglo cos sie popsuc? Auto stalo chyba dwa dni zanim oni zabrali sie za wymiane przewodow. Moze to jakis bezpiecznik?

Dziś zauwazylem, że po przekręceniu kluczyka na zapłon pokazuje sie jedynie kontrolka ABS na 1-2 sekundy i znika, nie wiem czy to ma jakieś znaczenie.

Edytowane przez zerreg22
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

mechanik sciemnia z tym ze nie dzialalo jak wjezdzal. sprawdz wszystko co zwiazane z tylnym lewym czujnikiem abs. czujnik, osadzenie czujnika, trzeba tez sprawdzić wiazke czujnika. jak juz naprawisz to zmien mechanika.

nie gmeraj nic przy licznikach, bezpiecznikach, elektryce. to na 100% ma zwiazek z tym co napisalem.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
mechanik sciemnia z tym ze nie dzialalo jak wjezdzal. sprawdz wszystko co zwiazane z tylnym lewym czujnikiem abs. czujnik, osadzenie czujnika, trzeba tez sprawdzić wiazke czujnika. jak juz naprawisz to zmien mechanika.

nie gmeraj nic przy licznikach, bezpiecznikach, elektryce. to na 100% ma zwiazek z tym co napisalem.

A co ma lewy tylny czujnik ABS do wskazań obrotomierza, wskaźnika paliwa i temperatury? ;)

To nie musiała być wina mechanika. Różne dziwne rzeczy już widziałem i nawet coś takiego potrafi się przytrafić. Warto byłoby sprawdzić czy czegoś nie spawał, bo wtedy to może być jego wina.

Przydałoby się sprawdzić zasilanie na liczniku

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak zapala się tylko kontrolka ABS to brakuje ci zasilania na liczniku. Posprawdzaj bezpieczniki. Jak nie znajdziesz to trzeba wyjąć licznik i sprawdzić we wtyczkach czego brakuje.
Nawet zepsuty zegar dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę ;)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Może też być kostka stacyjki.
Opublikowano
Jak zapala się tylko kontrolka ABS to brakuje ci zasilania na liczniku. Posprawdzaj bezpieczniki. Jak nie znajdziesz to trzeba wyjąć licznik i sprawdzić we wtyczkach czego brakuje.

Na wizycie dziś sprawdzali mi bezpieczniki i wiązkę w liczniku, i „wszystko jest okej”. Mechanik próbował mi wciskać, że liczniki w bmw co chwilę się psują, gdzie ja pierwszy raz takie głupoty słyszałem. Za radą wyżej po prostu chyba zmienię mechanika bo przy tym to wszystkie włosy sobie powyrywam :D

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Kolego podłanczałem licznik na stole, zapomniałem podpiąć któryś + i nic nie działało po za kontrolką ABS, więc na 100% brakuje któregoś zasilania na liczniku!