Skocz do zawartości

Bicie na kierownicy podczas hamowania e60525d

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam niedawno wymienilem tarcze na ate. Po wymianie bylo wszytko oki po 6 mies zaczelo sie bicie przy hamowaniu. Przetoczylem tarcze i jest jeszcze gorzej.. jakie powinno byc bicie na piascie ? Miezylem miernikiem i w moim przyoadku jest 0.02 zastanawia mnie co jest przyczyna. Wczesniw rowniez mialem tarcze Ate zrobilem na nich 130 tys po czym zaczely bic
Opublikowano
Tarcze to jedno , a jakie masz konkretnie klocki hamulcowe?? Bo zeby nie bylo bicia musisz kupic komplet ATE Tarcze + dopasowane do tych tarcz klocki hamulcowe ATE. Ja mialem kiedys tarcze Zimmermana za 800 pln komplet, a klocki za 150 jakies zwykle chinskie ze sklepu i bylo bicie non stop przy hamowaniu. Potem te tarcze sprzedalem klocki na smietnik i kupilem komplet z allegro tarcze ATE + klocki ATE zero bicia bylo.
b28nl6U.png
Opublikowano

Co mają klocki do bicia przy hamowaniu??? Dziwna teoria.

Jedź na stację diagnostyczną i sprawdź siłę hamowania na każdym kole. Przy powolnym naciskaniu hamulca będziesz widział które koło hamuje nie równomiernie. W tym kole będzie problem.

Opublikowano

Witam. prawdz piaste. U mnie jak zaczęło padać łożysko zaczęło się bicie. Druga rzecz: Felgi masz oryginał bmw? Mialem tak jak rozleciał mi się pierścień centrujący w jednej feldze. bicie było tylko przy hamowaniu. Po wymianie felg z letnich na zimowe po biciu nie było śladu.

Pozdrawiam

Opublikowano
Pomiar 0.02 jest ok. Ale może grubość tarczy po obwodzie nie jest taka sama. Musiałbyś zmierzyć po obu stronach. Inna rzecz to wina felgi. Powierzchnia styku z tarczą nie jest równa i przy dokręcaniu śrub tarcza się krzywi. Masz możliwość podmiany felg to sprawdź.