Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam mały dylemat. Kupiłem autko uszkodzone. Wygląda jakby ktoś najechał na krawężnik lub coś w tym stylu. Po rozebraniu okazało się że wachacze poprzeczne zostały uszkodzone. Lewy pogięty i wyrwany sworzeń, prawy podgięty. Do tej pory w aucie były wachacze TRW.

Ja postanowiłem włożyć lemfolder. Po wymianie wachaczy. Ustawiłem kierownice prosto. I tutaj niespodzianka. Lewe koło stoi ładnie, prawe ucieka w prawo. Wiem że ustawie to na drążku. Ale wydaje mi się to podejrzane. Nie jest to na zasadzie ściągania podczas jazdy czy coś tylko widzę to wyraźnie. Koło jest ustawione tak jakbym zrobił 1/4 obrotu kierownicą.

Stąd moje pytanie co według was mogło się jeszcze stać. Końcówka drążka siedzi sztywno, pozostałe wahacze wyglądają ok. I tak w przyszłości będę je wymieniał ale na chwilę obecną chciałem przywrócić autko do stanu jezdnego. Kierownica chodzi lekko. Macie pomysł na co jeszcze spojrzeć? Czy przez delikatnie wykrzywiony (choć ja tego nie widzę) wahacz wleczony mogło by się tak stać? A może nie wydziwiać tylko skręcić bardziej końcówkę drążka i po problemie?

Opublikowano

Wymieniłeś wahacze bo uznałeś, że są krzywe a co z pozostałymi elementami zawieszenia?

- drążki kierownicze;

- mocowanie wahaczy...

Mogło się pogiąć coś więcej niż tylko wahacze.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Po takim zdarzeniu trzeba wymienić komplet wahaczy na obu stronach oraz stabilizator z łącznikami i jego mocowaniami, często też cały przedni wózek. Inaczej jest duży problem z ustawieniem zbieżności na nawet po tym auto może stać krzywo. Wahacze oczywiście dokręcamy na opuszczonym samochodzie.
3A0jS9b.png