Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, posiadam BMW F11 z 2012r 520d 184Hp przebieg 207tys z automatyczną skrzynią biegów, mam bardzo dziwny problem/ przypadłość która objawia się tylko kiedy wcisne trochę mocniej pedał gazu, nie występuje on kiedy jazda odbywa się spokojnie, mianowicie przed każdą zmianą biegu ok 1-2sek przed zmianą słychać jakby z tylnego mostu dziwne chrobotanie, kied bieg już wskoczy na wyższy jest cisza aż do kolejnych 1-2sek przed zmianą biegu -chrobotanie, bieg wskakuje- cisza?i tak przed każdą zmianą, dodam, że skrzynia wydaje się działać perfekcyjnie, wymiana oleju w niej była przy 160tys (aktualnie 207tys) zmiana z D na R nie wywołuje żadnych szarpnięć i nic nie drga na postoju, ewidentnie jakby były jakieś wibracje tylko dlaczego występują PRZED wskoczeniem każdego jednego biegu, powtorze ze slychac to chrobotanie tylko kiedy wcisnec troche mocniej pedal gaz, przy spokojnej jezdzie jest cisza, bardzo prosze o pomoc gdzie szukac problemu, wiem ze do wymiany na pewno mam srodkowa poduszke mostu bo jest rzekomo naderwana ale czy objawy bylyby tak wyczuwalne przy tego typu czesci?
Opublikowano
Ja mam podobne objawy przy mocniejszym wciśnieciu gazu, ale bardziej nazwałbym to wyciem z tylnego mostu niż chrobotaniem. Mój mechanik twierdzi że tuleja mostu jest do wymiany, ale jeszcze tego nie zrobiłem. Olej w skrzyni i konwerter wymieniłem przy 280 000, teraz mam 300.
Opublikowano
Ja miałem zerwaną tuleje tylnego mostu (tą największą) i nie było żadnych objawów. Po wymianie również nic się nie zmieniło. Także myślę, że nie tędy droga jeśli idzie o objawy, które kolega opisuje. Oczywiście uszkodzoną tuleje trzeba wymienić, oryginalna nie jest droga, wymiana też nie jest trudna.
ad®ian™