Skocz do zawartości

BMW 120i F40 Melbourne Red

geno1234

Rekomendowane odpowiedzi

(2020-11-30): Zaktualizowałem trochę pierwszy wpis, aby dodać tu najważniejsze informacje.

Dlaczego BMW 1?

- potrzebowałem małego auta głównie dla żony

- BMW bo trochę nie chciało mi się szukać co w innych markach warto wybrać, kupa czasu mi zawsze schodzi na takie porównania. Też serwis w tym samym ASO ułatwia trochę logistykę.

Dlaczego 20i?

- chcę sam też czasem pojeździć i dlatego chciałem coś mocniejszego. m135i jeździłem i trochę za głośny ten wydech mi się wydawał, mógłby być męczący w razie dłuższej trasy

Wrażenia z jazdy po ~900 km:

- auto jeszcze na dotarciu, więc na razie tylko spokojna jazda

- przejechałem wczoraj trasę 2 x 400 km. Tempomat na 140-160 km / h. Da się wygodnie tym jeździć, chociaż wiadomo, że jest głośniej niż w 6GT.

DANE O SAMOCHODZIE

Silnik

- benzyna 20i, B48, 1998 cm^3

- 178 KM (131 kW)

- 280 Nm (1350-4200/min)

Osiągi

- prędkość maksymalna: 235 km / h

- masa własna: 1465 kg

- przyśpieszenie 0-100 km/h: 7 sekund

- pojemność zbiornika paliwa: 50 litrów

Długość / szerokość / wysokość

- 4319 mm / 1799 mm / 1434 mm

Pojemność bagażnika

- 380 litrów - 1200 litrów

Konfiguracja

- Czerwony Melbourne (P0A75)

- 18" aluminiowe obręcze M V-spoke 554 (S01Y2) (letnie)

Wewnątrz

- Dakota Black skórzana perforowana z kontrastowym niebie- skim obszyciem (FPDN4)

- Listwy ozdobne Boston, podświetlane (S04P2)

Pakiety

- Pakiet First Class (S0ZFC)

- Pakiet Business Class (S0ZBC)

- Pakiet innowacji (S0ZPI)

- Pakiet ConnectedDrive Plus (S0ZD7)

Opcje

- Rezygnacja z emblematu modelu (S0320)

- Pakiet aerodynamiczny M (S0715)

- Obramowania BMW Individual Shadow Line czarne na wy- soki połysk (S0760)

- Podsufitka BMW Individual Anthracite (S0775)

- Systemy asystujące kierowcy (S05AS)

- Lusterka zewnętrzne składane elektrycznie (S0313)

- Pakiet dodatkowych funkcji lusterek (S0430)

- Lusterko wsteczne przyciemniane automatycznie (S0431)

- Adaptacyjne reflektory LED (S0552)

- Pakiet dodatkowego oświetlenia (S0563)

- Diodowe reflektory przeciwmgielne (S05A1)

- Asystent świateł drogowych (S05AC)

- Elektryczna regulacja foteli przednich z pamięcią ustawień fotela kierowcy (S0459)

- Sportowe fotele przednie (S0481)

- Podparcie lędzwiowe w fotelach przednich (S0488)

- Ogrzewanie foteli przednich (S0494)

- Kierownica sportowa M, skórzana (S0710)

- Klimatyzacja automatyczna (S0534)

- System alarmowy (S0302)

- Automatyczne otwieranie/zamykanie klapy bagażnika (S0316)

- Dostęp komfortowy (S0322)

- Pakiet dodatkowych schowków (S0493)

- Wyświetlacz Head-Up (S0610)

- BMW Live Cockpit Professional z systemem nawigacyjnym (S06U3)

- Pakiet Connected Professional (S06C3)

- Telefonia komfortowa z ładowaniem bezprzewodowym (S06NW)

- Obsługa za pomocą gestów (S06U8)

- Hotspot WiFi (S06WD)

- Zawieszenie adaptacyjne (EDC) (S0223)

- Pakiet akcesoriów do bagażnika (S0418)

- Siatka oddzielająca bagażnik (S0413)

- System załadunkowy (S0465)

- BMW Individual Shadow Line o rozszerzonym zakresie (S07M9)

- Reflektory BMW Individual Shadow Line (S03MF)

- Asystent parkowania z kamerą cofania (S05DM)

- Przyciemniana szyba tylna i tylne szyby boczne (S0420)

- Aktywny regulator prędkości z funkcją Stop&Go (S05DF)

- Sportowy układ hamulcowy M (S02NH)

- Zestaw HiFi Harman Kardon Surround Sound (S0688)

- Czujniki ciśnienia powietrza (S02VB)

- Trójkąt ostrzegawczy / apteczka (S0428)

- Funkcja dezaktywacji poduszki powietrznej (S05DA)

- Połączenie alarmowe (S06AF)

- Zwiększony bak paliwa (S01AG)

- Kierownica wielofunkcyjna (S0249)

- Dywaniki welurowe (S0423)

- Tuner DAB do odbioru cyfrowych stacji radiowych (S0654)

- Teleserwis (S06AE)

- Usługi ConnectedDrive (S06AK)

- Spojler tylny M

- Pakiet Service Inclusive - 5 lat / 100.000km (S07NH)

- Pakiet Repair Inclusive - 5 lat / 200.000km (S07CK)

Zdjęcia

D1fW5N4.jpg

rbfO8dV.jpeg

hiJPIge.jpeg

LCiV2ri.jpeg

zPL6yaJ.jpg

kd1y8ir.jpg

iJN3iUH.jpg

A tak wygląda silnik B48 w nowej serii 1

729Pvzs.jpg

Edytowane przez geno1234

Auto odebrane, kilka zdjęć poniżej.

EDIT:

przeniosłem zdjęcia do pierwszego postu.

Edytowane przez geno1234

jakie masz zawieszenie?

Adaptacyjne. Jeszcze nie miałem okazji dobrze sprawdzić różnic w jeździe w różnych trybach.

Mógłbyś wrzucić listę wyposażenia

Edytowałem pierwszy post i dodałem listę wyposażenia.

z ewentualnymi uwagami co zamówiłeś niepotrzebnie a czego żałujesz, że nie masz?

Mam raczej większość możliwych opcji. Może dodałbym okno dachowe. Nie dodałem bo w 6GT nie korzystam właściwie, ale chyba dlatego, że tam są duże powierzchnie szyb. W BMW 1 jest bardziej ciemno, okno dachowe mogłoby rozjaśnić wnętrze w razie potrzeby (jeśli ma się ciemną podsufitkę).

Audio Harman Kardon mam wrażenie, że gorzej gra niż w 6GT. Pewnie dlatego, że mniejsze auto to gorsza akustyka, ale ekspertem do audio nie jestem. Porównałbym gdzieś HiFi, bo może to wystarczy do w miarę fajnego słuchania muzyki.

Widzę, że prawie wszystkie opcje z konfiguratora zostały zaznaczone :) Mocny konfig.

"Pakiet akcesoriów do bagażnika (S0418)" obejmuje funkcję cargo drugiego rzędu siedzeń, co oznacza, że wystarczy przesunąć oparcia do pozycji pionowej, aby zwiększyć pojemność bagażnika. Głownie na tej funkcjonalności mi zależy. Rozumiem, że bez tego pakietu takiej opcji nie ma?

Widzę, że prawie wszystkie opcje z konfiguratora zostały zaznaczone :) Mocny konfig.

No tak dodałem, aby niczego nie brakło :) Już się przyzwyczaiłem do tych różnych opcji dodatkowych w BMW.

"Pakiet akcesoriów do bagażnika (S0418)" obejmuje funkcję cargo drugiego rzędu siedzeń, co oznacza, że wystarczy przesunąć oparcia do pozycji pionowej, aby zwiększyć pojemność bagażnika. Głownie na tej funkcjonalności mi zależy. Rozumiem, że bez tego pakietu takiej opcji nie ma?

Na to pytanie to nie odpowiem. Zapytałbym w jakimś ASO przez FB czy Instagram, powinni szybko odpowiedzieć.

-----

Dodałem zdjęcia wnętrza w pierwszym poście. Więcej zdjęć będzie na instagram https://www.instagram.com/zordon.f40/

-----

Widzę jest już cennik PDF z silnikiem 120i, jeszcze niedawno ten silnik był tylko w konfiguratorze. Ciekawa rzecz jest właśnie przy 120i dopisana:

" Dodatkowy wzrost mocy o około 10% powyżej podanej wartości na czas w zależności od temperatury: od 5s przy 25°C do 40s przy -20°C."

Link do PDF: https://www.bmw.pl/content/dam/bmw/marketPL/bmw_pl/allmodels/cennik/Cennik_BMW_1_11_2020.pdf.asset.1605812397349.pdf

• 4 miesiące temu...

Przebieg 1798 km. Coraz bliżej do dotarcia silnika. Ostatnio auto jeździ tylko w koło komina i to nie codziennie. Tuż po dotarciu pojadę na wymianę oleju.

Wczoraj zmieniłem koła na letnie.

Zimowe:

85RNLN7.jpg

Letnie:

K3PnRlf.jpg

Widok całego auta:

3ZsHFRI.jpg

Tego hamulca to zazdroszczę :)

Chociaż standardowe w 118i wydają się być wystarczające jeśli chodzi o reakcje, charakterystykę itd. To już majowy sprawdzian na górskich przełęczach pokaże ile są warte.

No i ten niebieski zacisk :) biorąc koła 18" aż szkoda nie wziąć za te kilka zł więcej pakietu sportowych hamulców.

• 2 tygodnie później...

W piatek w nocy miałem przygodę. Padał deszcz, widoczność słaba. Po przejechaniu przez wielką dziurę zeszło powietrze z opony. Opona przecięta. Dziś mam się dowiedzieć z ASO czy coś więcej uszkodzone.

Jeszcze 2 auta zostały uszkodzone. Po tym dopiero policja oznaczyła pachołkiem dziurę. #wroclawskiedrogi

VTgWU7c.jpg

10t5RmJ.jpg

Przebieg 1900 km, to przy okazji zleciłem wymianę oleju po dotarciu.

Jak pacjent?

Korzystałeś z assistance BMW czy ubezpieczyciela? Jak z BMW to czy była opcja auta zastępczego?

Do każdego BMW jest ubezpieczenie opon, pewnie i tak uda się dostać odszkodowanie od zarządcy drogi, ale korzystałeś może z tego przysługującego do auta?

I jak z kosztami wymiany oleju we Wrocławiu? Ja chyba najszybciej pojawię się po 15kkm i po prostu skrócę interwał wymian o połowę... Obecnie dopiero 2900km, ale w planach około +4-5kkm w tydzień.

• Zasłużeni forumowicze
W piatek w nocy miałem przygodę. Padał deszcz, widoczność słaba. Po przejechaniu przez wielką dziurę zeszło powietrze z opony. Opona przecięta. Dziś mam się dowiedzieć z ASO czy coś więcej uszkodzone.

Jeszcze 2 auta zostały uszkodzone. Po tym dopiero policja oznaczyła pachołkiem dziurę. #wroclawskiedrogi

VTgWU7c.jpg

Wspolczuje, mialem kiedys identyczna sytuacje tylko u mnie skonczylo sie 2 zniszczonymi oponami i 2 pogietymi felgami.

Bylem wsciekly bo doslownie kilka mies wczesniej wydalem na komplet kol 10k PLN a po tym zdarzeniu i prostowaniu felg - byly juz ciagle problemy z wywazeniem i biciem.

Batalia o zwrot kasy od zarzadcy drogi to kilka mies palowania sie z urzedniczym betonem :duh:

.

I jak z kosztami wymiany oleju we Wrocławiu? Ja chyba najszybciej pojawię się po 15kkm i po prostu skrócę interwał wymian o połowę... Obecnie dopiero 2900km, ale w planach około +4-5kkm w tydzień.

+1, tez mnie to czeka i intersuje :P

• 2 tygodnie później...

Skończyło się na wymianie opony i felgi. Koszt ponizej. Pokryte z AC. Ubezpieczyciel będzie teraz się starał o sciągnięcie tego od zarządcy drogi.

Przy okazji znaleźli jeszcze małe uszkodzenie w innej feldze, ale zamalowane czarną farbą, tak aby nie było łatwo zobaczyć. Prawdopodobnie z fabryki tak wyszło. Ta felga też została wymieniona. Wymiana za darmo w ramach gwarancji. Brawo dla BMW Team Wrocław/Długołeką za ogarnięcie tego.

Koszt uszkodzonej felgi i opony:

c1laOpz.jpg

Tyle zapłaciłem za wymianę oleju:

yr9wRVo.jpg

Dużo fajniej się jeździ jak nie trzeba już patrzeć czy się obrotów nie przekracza :)

• 2 miesiące temu...
Tego hamulca to zazdroszczę :)

Chociaż standardowe w 118i wydają się być wystarczające jeśli chodzi o reakcje, charakterystykę itd. To już majowy sprawdzian na górskich przełęczach pokaże ile są warte.

No i ten niebieski zacisk :) biorąc koła 18" aż szkoda nie wziąć za te kilka zł więcej pakietu sportowych hamulców.

To mogę dodać po sprawdzianie majowym i lipcowym, że sportowe hamulce jeżdząc częściej w alpy przydały by się i z moim silnikiem.

• 1 rok później...

Dzień dobry, czy któryś z Panów byłby tak uprzejmy i mógłby mi pokazać jak to działa? :)

W wyposazeniu mojej f40 tez to jest, ale pierwszy raz się z tym spotkałam i jie mam pojęcia jak tego użyć

Dzień dobry, czy któryś z Panów byłby tak uprzejmy i mógłby mi pokazać jak to działa? :)

W wyposazeniu mojej f40 tez to jest, ale pierwszy raz się z tym spotkałam i jie mam pojęcia jak tego użyć

Musisz odchylić oparcie i ten metalowy zaczep ustawić w poziomie (pociągnąć do góry):

Baga-nik.png

PS. Na tym zdjęciu widać ile rzeczy BMW wycięło od początku produkcji :roll:

• 1 rok później...

Auto będzie do sprzedania - z przebiegiem 5800 km 🙂 tak, nie zabrakło zera. Auto używane prawie codziennie, ale na bardzo małych odcinkach. Potrzebuję zmienić na coś trochę większego. 

Jakby ktoś był zainteresowany to proszę o kontakt na priv. Na otomoto niedługo też wleci ogłoszenie.