Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jestem świeżym posiadaczem BMW E87 120i polift.

Cały wieczór walczę z zasilaniem w samochodzie, którego nie ma, ale od początku.

Chciałem zrobić porządek z kierownicą bo jak wiadomo guma brzydko schodzi z plastikowej blendy. W tym celu rozpiąłem klemę minusową akumulatora i wziąłem się za rozbieranie. Po poprawieniu wyglądu kierownicy, złożeniu wszystkiego do kupy podłączam klemę minusową, coś delikatnie zaiskrzyło(w sumie jak zwykle przy podłączaniu akumulatora) i dalej nic. Prąd w samochodzie się nie pokazuje.

Pomierzyłem wszystkie kable multimetrem, które wychodzą z tego modułu na akumulatorze i wszędzie jest napięcie 12v. Zamieniłem nawet akumulatory co też nic nie pomogło. Masa raczej jest, bo ruszając kablem masowym nic się na chwilę nie zapala. Połączenia na akumulatorze sprawdzałem chyba z 20 razy. W silniku przy klemie (+) normalnie jest napięcie. Próbowałem podłączyć go do prostownika i to też nic nie pomogło. W skrzynce bezpieczników sprawdzałem też ten czarny duży przekaźnik i on jest sprawny. Nie mam już pomysłów co to może być.

Wybaczcie, jestem nowy i od razu z problemami. Jestem w sytuacji podbramkowej. Czy macie jakieś pomysły co to może być?

Dodam, że zaiskrzenie przy klemie minusowej występuje co jakiś czas. Jak zaiskrzy to nie da się już wywołać tych iskier. Dopiero po odpięciu akumulatora i ponownym podłączeniu go po około 30 min zaiskrzenie się znów pojawia.

Ruszanie skrzynką bezpieczników też nic nie pomaga.

Opublikowano

Już sobie z tym poradziłem.

Problem leżał po stronie kabla zasilającego skrzynkę bezpieczników za schowkiem pasażera. Docisnąłem ten kabel do skrzynki i zaczęło wszystko działać.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Lepiej zdemontuj ta skrzynke bezpiecznikow i sprawdz ten kabel. Byla akcja serwisowa na niego. Potrafi odciac zasilanie podczas jazdy, bylo pare tragicznych wypadkow z tego powodu. One same sie nie luzuja. Sprawdz czy nie ma oznak przepalenia styku.