Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

mam pytanie odnosncie wentylatora chlodnicy

pod odpaleniu samochodu na zimnym silniku wentylator od razu zaczyna chodzic czy to znaczy ze wiskoze mam zepsuta czy tak powinien chodzic caly czas?

Opublikowano

aktualizacja

przeciez idzie mechanizm od kola pasowego do wentylatora zatem zawsze bedzie chodzic po odpaleniu

czasem warto byc bardziej przewrazliwionym niz o raz machnac reka i sie nie interesowac co tam w silniku sie dzieje

Opublikowano
Nie do konca rozumiem. Wiesz w ogole jak dziala wiskoza? Co z tego ze jest polaczenie paskiem z kolem pasowym. Jak bedzie uwalona wiskoza to sie nie bedzie krecic mimo napedu. Mam tak teraz w Pajero. Silnik mozna rozkrecic do 5000 tys, zimny czy goracy a wiskoza i tak sie nie kreci
Opublikowano

No ale w ogóle nie kręci się wentylator?

Wiskoza na zimno coś tam zawsze pociągnie z uwagi na konstrukcję ale wentylator nie będzie się kręcić z pełną mocą.

Opublikowano
u mnie wszystko jest sprawne wiskoza zalacza kiedy juz silnik sie nagrzeje i wtedy obroty przyspieszaja natomiast po odpaleniu silnika wentylator chodzi zawsze co mnie niepokoilo ale juz wiem ze tak ma to byc