Skocz do zawartości

2.0 24v strzały na benzynie.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mam następujący problem.Auto nie ciągnie kiedy jest zimne i potrafi strzelić po gwałtowniejszym dodaniu gazu.Auto jeździ tylko na benzynie.Po zdjęciu plastikowej pokrywy cewek widac jak przeskakują iskry.Widać to na każdym cylindrze.Na drugim dzieje się to najrzadziej.Czy oznacza to uszkodzenie cewek,świec czy kabli WN?Dodam jeszcze ze iskry widać "pod" cewką.Wolne obroty nie falują są równe ale silnik strasznie drży.Kiedy wcisne gaz z wolnych obrotów, dość długo się zastanawia a przy gwłtowniejszym wciśnieciu strzela.Wydaje mi się ze autko jest dość mulaste.Proszę o pomoc.Pozdrawiam
Opublikowano

Mlodzik18:

"Auto jeździ tylko na benzynie."

Filipe36:

Te strzały masz właśnie przez te przebicia. Niekoniecznie są to cewki do wymiany a moga też być "fajki" łączące cewki ze świecami. W twoim aucie nie ma kabli WN a ich role pełnią włąśnie te "fajki". Jakbyś chciał się upewnić to można zrobić oscylację cewek w warsztacie ale jest to zabieg dość kosztowny.

Opublikowano
Mam gaz tyle że odłączony i auto już nie jeździ na gazie od około roku.Dzisiaj w ciemności widziałem ciągłe iskrzenie z pod każdej z cewek.Tak nie powinno być prawda??Cewki mierzyłem omomierzem i pomiędzy pinem 1 a 15 wskazuje od ok 1 ohma do 1.2 ohma.Żadna z cewek nie mieści sie w granicach od 0,4-0,8 ohm.To znaczy ze są uszkodzone??Pomóżcie prosze.Wiem ze mam fajki.Jestm skłonny je wymienic ale czy coś to pomoże??Czy 38 zł za 1 fajkę BERU to dobra cena.POZDRAWIAM
Opublikowano

Filipe36:

Poprzez pomiar oporu uzwojenia pierwotnego nie stwierdzisz przebicia na uzwojeniu wtórnym, czyli na wysokim napięciu. Jesli nie znasz się na tym jedź lepiej do fachowca od BMW bo możesz niepotrzebnie wydać pieniądze. Co do ceny 38zł to tyle kosztuje oryginalna fajka w ASO i jeśli stwierdzisz na których masz przebicie to wymień tylko te.

Opublikowano
Nie wiem co zrobić bo auto było tyle razy w autoryzowanym serwisie Bmw.Powiedzieli ze nie wiedzą co jest grane.Denerwują mnie tylko bo nigdy nie sprawdzają mówią ze coś zrobili a tak naprawde nie ma żadnej poprawy.To jest jedyny taki warsztat w mojej okolicy
Opublikowano
To nie jest normalne jak można wywnioskowac po dotychczasowych napisanych przez nas postach a ty nadal pytasz o to samo. Jesli nie chcesz inwestować w dobrego mechanika to zainwestuj przynajmniej w te fajki, na których iskrzy. Jakby się później nawet okazało że to cewki do wymiany to fajki i tak ci się do nowych cewek przydadzą.
Opublikowano
Niestety wymiana na nic się zdała.Auto teraz zaczęlo gorzej odpalaać jak jest zimne.Nie wiem o co chodzi.Może macie jakieś pomysły?jak u was wygłąda sprawa ze zmasowaniem cewek?u mnie 1 jest zmasowana z blokiem.Następnie mase posiada 4 cewka która łączy się z 2 i 3 poprzez mostki.Natomiast 5 i 6 cewka nie posiadają zmasowania ani porzez mostki ani przez te miedziane połączenia z blokiem jak w przypadku cewki 1 i 4.Pozdrawiam
Opublikowano
Niestety wymiana na nic się zdała.Auto teraz zaczęlo gorzej odpalaać jak jest zimne.Nie wiem o co chodzi.Może macie jakieś pomysły?jak u was wygłąda sprawa ze zmasowaniem cewek?u mnie 1 jest zmasowana z blokiem.Następnie mase posiada 4 cewka która łączy się z 2 i 3 poprzez mostki.Natomiast 5 i 6 cewka nie posiadają zmasowania ani porzez mostki ani przez te miedziane połączenia z blokiem jak w przypadku cewki 1 i 4.Pozdrawiam

"Zmasowaniem" bym się nie przejmował, to chyba nie o to chodzi. Jednak świece bym wymienił i filtr powietrza. Poszukaj jednej sprawdzonej cewki i przekładaj przy każdym cylindrze. Jak iskrzenie zniknie, to jesteś w domu. To trochę roboty, ale jeżeli zrobić to samemu, to silnik uśmiechnie się z wdzięczności. Ciepło pozdrawiam :D