Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

...zakupiłem HERTZ HCP 2. Ma HI INPUT oraz auto turn...

Czyli ciągnąłem tylko kable sygnałowe i wzmacniacz sam startuje gdy otrzyma sygnał.

yarko2000 - Czyli przekodowałeś radio na HIFI i ciągnąłeś sygnał z małej złączki w radiu do wzmacniacza HERZ subów, czy zostawiłeś radio na STEREO i sygnał wziąłeś z przednich głośników, inaczej mówiąc z przewodów które poprzednio zasilały suby???

Zerknąłem na twój post i kupiłem taki wzmacniacz w celu wymiany małych subów 4ohm, na duże 2ohm w moim E92 no i dopiero po zakupie załapałem że wzmacniacz subów w E60 HiFi ma osobny sygnał z radia... możliwe że ta moja hybryda nie da lepszego basu jak wezmę sygnał z oryginalnych subów Stereo, może mają odcięte pasmo. :mad2:

• Odpowiedzi 56
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
...zakupiłem HERTZ HCP 2. Ma HI INPUT oraz auto turn...

Czyli ciągnąłem tylko kable sygnałowe i wzmacniacz sam startuje gdy otrzyma sygnał.

yarko2000 - Czyli przekodowałeś radio na HIFI i ciągnąłeś sygnał z małej złączki w radiu do wzmacniacza HERZ subów, czy zostawiłeś radio na STEREO i sygnał wziąłeś z przednich głośników, inaczej mówiąc z przewodów które poprzednio zasilały suby???

Zerknąłem na twój post i kupiłem taki wzmacniacz w celu wymiany małych subów 4ohm, na duże 2ohm w moim E92 no i dopiero po zakupie załapałem że wzmacniacz subów w E60 HiFi ma osobny sygnał z radia... możliwe że ta moja hybryda nie da lepszego basu jak wezmę sygnał z oryginalnych subów Stereo, może mają odcięte pasmo. :mad2:

Radia nie przekodowałem, zostawiłem jak jest. Sama wymiana głośników pomogła. Wymieniłem suby + pozostałe głośniki na zestaw HIFI

Poza głośnikami średniotonowymi doszły soprany - tak z przodu jak i z tyłu w suficie (mam E61)

W hifi sygnał wychodzi do wzmacniacza i dopiero na suby, w stereo idzie chyba z przednich.

Ja wpiąłem się tuż przed subami. Przecinasz kable i to co szło do subów idzie na wzmacniacz i powrotny już do suba.

Później zostaje pociągnięcie plusa z aku i sprzęt działa. Oczywiście basy ustawisz na wzmacniaczu ale później możesz także regulować z radia.

Aby nie obrażać melomanów :), ale taka budżetowa wymiana polepszyła dźwięk o 300%.

Dalej to już wymiana głosników, najlepiej procek i odpowiedni wzmacniacz :)

Opublikowano

Dziękuję za odpowiedź.

Znalazłem gdzieś artykuł z rzeczywistymi pomiarami i w stereo E90 przednie głośniki dostają całe pasmo z dość dużą liniowością, tylne mają odcięty bas.

Mam już kupione przelotki do subów które rozetnę i zrobię z nich wiązkę do wzmacniacza bez chlastania oryginału.

W weekend startuję, na początek suby bez układania instalacji na gotowo i zobaczę co się stanie z drzwiami jak zostawię tam głośniki 4ohm bez wysokotonowych, zastanawiam się czy bez zwrotnic nie będą charczały(2ohm pewnie tym bardziej), niby można zmniejszyć podbicie w radiu a podregulować na wzmacniaczu.

Żałuję że od razu nie kupiłem wzmacniacza czterokanałowego żeby zrobić coś na wzór oryginalnego HiFi gdzie podział pasm jest we wzmacniaczu.

Coś czuję że taka hybryda spowoduje powstanie strasznej nieliniowości, ale z drugiej strony, teraz mam podbicie wysokich i niskich na bardzo wysokim poziomie, więc w połączeniu z przytępionym słuchem będę tak kombinował żeby mi się podobało.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

W zwykłym stereo system ma podbite wysokie i niskie tony, aby nadrobić braki sprzętowe.

Hifi było dwa rodzaje. Starsze rozwiązanie ma zewnętrzny wzmacniacz tylko do subwooferów.

Późniejsze rozwiązanie miało już wszystkie głośniki podlączone do wzmacniacza.

W radiu jest scalak TDA, który bez problemu radzi sobie z impedancją 2 Ohm, więc nie ma obaw. Zwłaszcza jak główne obciążenie w postaci subwooferów przejmie wzmacniacz

Opublikowano

Witam,

to mój pierwszy post na tym forum i generalnie ten temat skłonił mnie do założenia konta. Mam problem i proszę o radę i podzielenie się wiedzą. Mam e61 2009r, radio CIC, oraz podstawowe super słabe audio. Chcę zmienić kompletny zestaw nagłośnienia na wersję hifi tj głośniki w drzwiach przód, wysokie w słupkach przód, niskotonowe pod fotelami i zestaw w sufit z tyłu oraz wzmak oryginalny. Wszystko chce robić zgodnie ze sztuką i tak jak jest w oryginale tj chce wzmacniacz w lewym nadkolu z harmana który ma sygnał z radia a z którego sygnał idzie kolejno do niskotonowych pod fotele. Całość bez problemu ogarnę sobie manualnie sam i nie jest to że tak powiem dla mnie żaden problem. Robiłem dużo podobnych operacji w wielu autach i troszkę w branży siedzę, nie chce też propozycji o stosowaniu innych zestawów typu logic7 czy sklejania czegoś z innych firm. Przechodząc do sedna: czy ktoś ma numer wzmacniacza hifi do radia cic? Czy były różne wzmacniacze dla audio w wersji hifi w e61, czy to zawsze był ten sam wzmacniacz i ten sam pakiet glosnikow? Czy w wersji ccc oraz wersji cic po przekodowaniu radia na hifi zawsze część kostki do wzmaka się uaktywni i po podłączeniu będzie śmigać? Pytam bo z obserwacji ofert na olx mam wrażenie że cześć wzmacniaczy hifi jest większa i ma więcej radiatorów i podejrzewam że może w tych nowych wersjach tj z CIC napędzają nie tylko niskotonowe ale może i więcej glosnikow, a tym samym boję się że po zrobieniu instalacji i podłączeniu małego wzmaka i przekodowaniu radia nie będzie to współgrało. W skrócie to potrzebuje się dowiedzieć czy jak kupię zestaw głośników i wzmacniacz z kostką całość "hifi", przekoduje radio na hifi i podłącze do niego wzmak, a wzmak do niskotonowych- to czy to będzie działać, czy jednak muszę wiedzieć jaki dokładnie numer wzmaka potrzebuje, bo ta wersja cic się różni od większości dostępnych typu ccc, tj. Czy w wersji cic w z systemie hifi radio napędza głośniki wszystkie oprócz niskotonowych czy to się jednak zmieniło? Mam nadzieję że rozumieją szanowni koledzy mój dylemat, bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam

Opublikowano

Co do tego czy wzmacniacze różniły się przed liftem i po, to może cursor się wypowie, jest dobry :) - pozdrówka :)

Za to na pewno do zwykłego hifi był jeden rodzaj, inny był do profesionala, ale to wiadomo.

W ogóle do zwykłego hifi to jest malutka kostka, troszeczkę większa niż paczka papierosów i ten wzmacniacz napędzał zawsze tylko suby, reszta sygnału szła z radia.

W wersji profesional, sygnał z wzmacniacza szedł do wszystkich głośników.

Jeżeli prawidłowo podłączysz to musi sie od razu wzbudzać.

Mi pozostał wzmacniacz z zakupu zestawu HiFi i jak jesteś w wawy to moge ci sprezentować, pobawisz się (nie mam kostki do wzmaka).

Wzmacniacz chyba z 2008 czyli już po lifcie, numer będę mógł sprawdzić dopiero jutro.

Teraz CCC a CIC, wcale nie jestem pewien czy trzeba to łączyć z audio. Na forach ludzie piszą jak wymieniali nawigację, gdzie rzeczywiście trzeba wymieniać wyświetlacz, jednostkę centralną i jakieś drobnostki, ale nikt nie pisał że dodatkowo musiał wymienić wzmacniacz lub głośniki.

Na koniec abyśmy nie mylili konfiguracji głośników

Były 4 wersje nagłośnienia i rozumiem że Ty chcesz wskoczyć na poz.2

1. Stereo - zwykłe, kiepskie papierowe, szerokopasmowe głośniki

2. Hi-fi - 10 głośników lepszej jakości (doszły soprany + wzmacniacz)

3. Hi-fi Professional, 13 głośników, potocznie Logic7 - inna jakość głośników + wzmacniacz DSP

4. High End Individual z 16 głośnikami

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

W przypadku CIC system Hifi miał inny wzmacniacz niż przy MASK/CCC(starsze jednostki). Do starszych rzeczywiście była mała kostka, podłączona tylko do subwooferów.

W CIC i mCIC(navi business jak CIC), wzmacniacz HIFI zasila już wszystkie głośniki, podobnie jak to jest w Logic7. Z tą różnicą, że sygnał z jednostki dostaje analogowy, a nie po światłowodzie(MOST) jak Logic7 i indvidual.

Osobiście zamiast wkładać głośniki z Hifi, wolałbym zestaw odseparowany z 10cm midbasem plus subwoofery pod fotele. Zasilić to z 4 kanałów, albo dwóch wzmacniaczy(mocniejszy do subwooferów) i odpowiednio wystroić.

Nawet subwoofery z Logic7 grają lepiej zasilone normalnym wzmacniaczem car-audio, a nie fabryczną końcówką mocy ze wzmacniacza Logic7