Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, czy to u mnie uszkodzony jest tempomat czy też tak macie z tempomatem Stop&GO, że jak ustawicie powiedzmy 90 km/h w mieście i nic przed wami nie jedzie ale 500m dalej stoją auta na światłach to tempomat za późno hamuje?

W takiej sytuacji ja już wiem że należy dziada pilnować bo jak nie to wjedzie komuś w tył. Czy to normalne?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Aktywny tempomat nie widzi stojących pojazdów.

Muszą być w ruchu.

To co działa w ostatnim momencie to hamulec antykolizyjny.

Dobrze wiedzieć to na przyszłość

male-bmw-2.png
Opublikowano
Czasem jednak zdoła wyhamować sam. Ale to jak ma niską prędkość ustawioną. Tak powiedzmy 40-50 km/h. Jak ma z 90-100 to już mu nie ufam i wole sam zawczasu zacząć hamować.
Opublikowano
Cześć, czy to u mnie uszkodzony jest tempomat czy też tak macie z tempomatem Stop&GO, że jak ustawicie powiedzmy 90 km/h w mieście i nic przed wami nie jedzie ale 500m dalej stoją auta na światłach to tempomat za późno hamuje?

Hehe, raz z tego powodu o mało nie wjechałem w stojące na światłach samochody. Aż załączyły się światła hamowania awaryjnego.

Opublikowano
No właśnie, podczas testowania ciężko wyczuć granicę - dać mu jeszcze szansę i zobaczyć czy da radę czy może jednak przejąc dowodzenie i dać po heblach? :D
Opublikowano
Inna sprawa jest taka, że jeśli z daleka widać auta stojące na światłach, to chyba warto wyłączyć tempomat i pozwolić samochodowi się dotoczyć :D. Szkoda hamulców na zatrzymywanie się w ostatniej chwili, a i kilka niedźwiedzi polarnych można uratować ;).
Opublikowano

Inna sprawa jest taka, że jeśli z daleka widać auta stojące na światłach, to chyba warto wyłączyć tempomat i pozwolić samochodowi się dotoczyć :D.

W tym problem, że przy ustawionym tempomacie np. na 90 km/h, gdy samochody stoją na światłach i nie ma przede mną żadnej przeszkody to tempomat sam spokojnie zatrzyma samochód.

Wystarczy jednak, że przede mną jest samochód, który zmieni pas, tempomat zacznie przyspieszać i pojawia się problem z wyhamowaniem przed samochodami stojącymi na światłach. Miałem taką sytuację dwa razy i teraz już nie ryzykuję :D

Opublikowano
A no właśnie, to też przerabiałem. Samochód zmienia pas a BMW zanim zobaczy kolejny samochód to zaczyna przyspieszać jak szalone a tak naprawdę już jest czas żeby zwalniać.
Opublikowano

Jakiś czas temu nagrałem kilka klipów, żeby pokazać jak system sobie radzi ze stojącymi na światłach samochodami. Generalnie radzi sobie dobrze, ale absolutnie bym na tym nie polegał w codziennej jeździe. Zbliżając się do świateł z prędkością ~80km/h, wolę system dekatywowac sam dużo wcześniej.

Dobrze jednak wiedzieć, że jak ktoś się mocno zagapi albo zasłabnie, to jest szansa, że samochód się zatrzyma.

Tutaj zadziałał system unikania kolizji chyba :

• 1 rok później...
Opublikowano
A czy ma ktoś zdjęcie albo nagranie jak wygląda wyświetlanie aktywnego tempomatu w aucie z Live Cockpit Plus nie Professional ?