Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na poczatku posiadam BMW E39 520i 97 rocznik.

Witam, zakładam ten temat w sprawie problemu z ABS oraz ASC, z tego co mi wyskakuje na komputerze to problem z pompą wspomagania. Została ona wymieniana i teraz tutaj prośba. Słyszałem że trzeba ją zakodować no i czy ktoś mógłby polecić jakiś program do tego oraz opisać krok po kroku jak to wszystko zrobić.

No i teraz druga sprawa, gdybym zamontował do BMW e39 520i 97 rocznik Halogeny to czy byłaby możliwość zamiast na przeciwmgielne dać je jako światła dzienne?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Pompę przekodujesz programem ncs expert, halogeny nie służą do jazdy dziennej, w zależności od tego jaki moduł lcm posiadasz można ustawić światła drogowe jako światła do jazdy dziennej, świecą wtedy na jakieś 20% mocy, robisz to także ncs-em
Nawet zepsuty zegar dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę ;)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Co konkretnie potrzebujesz? Z ABS połączysz się tylko przez gniazdo pod maską.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jaki masz kabelek? Podpinasz się pod maską czy w kabinie? Rozumię że zainstalowałeś inpę i ncs? Sterowniki do kabla?

Pobierz sobie komplet ediabas 6.4.3 i zainstaluj, będziesz miał inpę i ncs, są filmiki instruktażowe na YouTube, potrzebujesz kabelek dedykowany, lub przerobić zwykłego vaga plus przejściówka na złącze 20pin pod maską.

Sprawdzasz czy inpa działa, czy się łączy. Jak tak to przechodzisz do NCS, profil laden i dajesz expert with indywidu....

Jak nie masz profili trzeba stworzyć, znajdziesz na necie. Następnie F1, F3, E39, back, process ECU, wybierz Pompę abs czy asc nie wiem co tam masz, read, wyskoczy okienko - wyłącz je, change job, wybierz SG codieren, execute job. I pompa została zakodowana. Jak gdzieś literówka to przepraszam ;)

Opublikowano
Mam taka podrobe delphi do podpinania do komputera pod maska i nie wiem czy zadziała to pod nim wlasnie, chuba ze wezme vaga i zlaczke obd, tylko gdy próbowałem się połączyć nie reagowało nic.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Cdp+ raczej tego nie zrobisz, wpisz w necie jak przerobić vag pod inpę.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak przekodujesz sterownik pustym plikiem .man to wszystkie błędy z niego też powinny się skasować.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jakie masz błędy?
Opublikowano

Pompa powrotna mi wyskakuje na komputerze.

Sprawdzałem czujniki abs, pompe, samego sterownika nie moge odłączyć chociaz przelutowalem inny to tam wszystko niby grało, wtedy wymieniłem tez cala pompe. Wymieniałem sterowniki abs który znajduje się przy schowku pasażera.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Czym odczytujesz? Wklej zdjęcie błędu albo przepisz go w całości, błąd jest w sterowniku ABS czy silnika?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jak ncs ci działa to i inpa, połącz się inpą! Będzie łatwiej.

Ale wygląda na to że nowa pompa jest również uszkodzona bo to standardowa usterka, możesz swój stary sterownik rozciąć i poprawić luty, przygladniesz się płytce to zobaczysz pęknięte luty chyba od którejś cewki. Sterownik sobie odkręć od pompy, później założysz do tej w samochodzie, przejedziesz kilka metrów i błędy znikną.

https://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=25&t=147078&view=next

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Kolego ale cały błąd nie tylko jego opis, tam były jeszcze cyfry na samym początku. Najlepiej zdjęcie błędu. Ale i tak obstawiam uszkodzony sterownik.