Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam koledzy pytanie i problem . Czy czujnik prawy tylni od zawieszenia nivo może być odpowiedzialny za schodzenie powietrza przez noc ?? Wymieniłem obydwie poduszki wymieniłem zawory złączki tez wymienione . Kompresor rano pompuje i nie ma problemu . Zaczęło się tak dziać po uszkodzeniu prawej poduszki . Wcześniej wszystko ok trzymało poziom
Opublikowano
Dokładnie u mnie tak było , a że stawiałem na poduszkę a że już je zamówiłem to wymieniłem.
Opublikowano

Weź jakiś specyfik do sprawdzania szczelności układów i spryskaj po kolei wszystkie elementy. Zacznij od poduszki - podnieś samochód aby poduszka się naciągnęła opryskaj, może jest jakaś mikrodziurka. Później wszystkie połączenia, rurki, rozkręć też obudowę pompy nivo - może tam gdzieś zaworki przepuszczają.

Uważam, że sprawność czujnika nie ma wpływu na to, czy powietrze schodzi czy nie. Gdzieś jest nieszczelność.

Czy podczas jazdy często nivo pompuje? Podczas jazdy będzie ciężko się wsłuchać ale spróbuj. Ja mam pompę nivo wywaloną z tego "kapelusza" bo mam LPG. Wadą takiego rozwiązania jest to, że ją wyraźne słychać jak pracuje (nie chciało mi się kombinować z jakimś specjalnym wytłumieniem, zrobiłem tylko taką obudowę z pianki EVA) - zaletą jest to, że jakby pracowała częściej niż zwykle to szybko usłyszę.

Realnie, podczas normalnego użytkowania to pompka podpompuje rano jak wsiadam do samochodu (2-4 sekundy) oraz jak zmienia się obciażenie (ktoś się dosiądzie, wrzucę coś ciężkiego do bagażnika). W zasadzie to ona nie włącza się podczas jazdy. Tyle, że u mnie póki co wszystko szczelne, samochód może tydzień stać i specjalnie nie widać aby opadł tył.

Jeśli pompka dopompowuje Ci częściej to znaczy, że gdzieś jest nieszczelność.