Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć Panowie,

Prośba o informacje w dwóch kwestiach:

1.Na jaki przebieg wystarczyły Wam pierwsze klocki przód i tył w g20?

W moim przypadku jestem użytkownikiem 320xd od co prawda przebiegu 15k i tylne klocki pokazały się przy 19tys km ale okazało się że zaciski są wadliwe i objęła je akcja serwisowa więc na gwarancji wymienili zaciski i klocki tył. Wymiana była 10dni temu a właśnie przy 21tys wyskoczył znowu komunikat że się kończą klocki więc domniemam ze chodzi o przód.Ale klocki na 21 tys??? To jakieś żarty są chyba kurcze:). To moje pierwsze BMW, jako przedstawiciel jeżdżę praktycznie większość trasy ,bez aktywnego tempomatu,lub cykl mieszany ale przykładowo w poprzednim samochodzie(octavia) na pierwszych zrobiłem 114tys a tarcze były wymieniane przy drugiej wymianie klocków czyli powyżej 200tyś. Jestem dość świadomym użytkownikiem dróg bo od przeszło 10 lat rocznie robię 80-100tyś km i hamulca naprawdę uzywam coraz rzadziej i kurczę 4 razy w roku będę musiał wymieniać klocki? To jakieś żarty trochę przy aucie z segmentu premium....

2.Czy klocki i tarcze hamulcowe jako cześć eksploatacyjna, wymagane są aby wymieniać w aso? Czy wymiana nie w Aso wpływa na gwarancje?

Z góry dziękuje za odpowiedz i 5.

Opublikowano

Mnie klocki z tyłu starczyły na 31k kilometrów. Z przodu przejechane 45k i wciąż jest ładnie.

Problem z tylnymi klockami jest taki, że asystenty jazdy, kontroli trakcji etc. hamuje tyłem by pojazd nie wpadł w poślizg. Jeżeli masz aktywny tempomat, co to on też hamuje tyłem.

Opublikowano

Na niemieckim forum g20-forum.de temat o zbyt szybo kończących się tylnych klockach hamulcowych a już 25 stron. Jak już pisał Rozi1992 prawdopodobnie winę ponoszą systemy asystujące.

W Niemczech przy przebiegu do 20kkm klocki są ponoć wymieniane w ramach rękojmi.

https://www.g20-forum.de/index.php?thread/778-bremsen-max-20-000km/&pageNo=25

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
widziałeś jak wygląda ich konstrukcja ? powierzchnia stykowa tych klocków z tarczą jest wielkości pudełka do zapałek :shock: , więc nie dziwie się że po 13tyś km nie używając w ogóle tempomatu , mam 50 % zużycia , dla porównania w Tiguanie wymieniłem po 115tyś km.
Opublikowano

@drago 19, nie sportowy, układ hamulcowy standard. Sportowe jest tylko zawieszenie i skrzynia.

Panowie bardzo dziękuje za Wasze odpowiedzi ale większość sugeruje tylne klocki. Tak jak wspominałem tylke klocki i zaciski były wymieniane kilka dni temu wiec są nowe, dlatego wnoszę że komunikat który teraz wyskoczył odnosi się do przednich klocków dla który wg mnie 21 tys to jakiś żart:)

Opublikowano
Panowie bardzo dziękuje za Wasze odpowiedzi ale większość sugeruje tylne klocki. Tak jak wspominałem tylke klocki i zaciski były wymieniane kilka dni temu wiec są nowe, dlatego wnoszę że komunikat który teraz wyskoczył odnosi się do przednich klocków dla który wg mnie 21 tys to jakiś żart:)

Jest jeszcze opcja, że coś sknocili przy wymianie tylnych. Ktoś pisał, że czujnik klocków działa na podstawie jakiegoś dodatkowego elementu, może coś źle zamontowali.

Opublikowano
Na komputerze powninienes miec napisane czy chodzi o przednie, czy tylne klocki. U mnie tylne musialem wymieniac po 13k km. Wymienili na gwarancji i w serwisie powiedzieli, ze BMW wymienia w ramach gwarancji/rekojmi do 25k. Generalnie z klockami cos jest na rzeczy. Czytalem, tez ze niektorzy serwisanci dopatruja sie problemu w zlym "ustawieniu cisnienia w zaciskach".
Opublikowano
@ZachwytZgasł , nie pokazuje na kompie o które klocki chodzi. Ściągnąłem ostatnio aktualizację oprogramowania i może przez to. Wcześniej przed aktualizacją faktycznie pokazywał komp że chodzi o tylne.