Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Po prostu nie miałem potrzeby. Nie zdarzyło mi się aby skóra była na tyle nagrzana że musiałem z niej korzystać. W pracy samochód stoi na parkingu podziemnym. W domu również garażowany. Kilka razy zdarzyło mi się włączyć i efekt był taki że na drugi dzień mnie plecy bolały :D. Przyznam że z grzania też jakoś strasznie często nie korzystam bo ta skóra pod wpływem ciała człowieka bardzo szybko się nagrzewa. W poprzednim aucie miałem skórę o wiele grubszą i tam grzałem cały czas bo raz że się długo rozgrzewała a dwa była strasznie nieprzyjemna jak była zmarźnięta.
Opublikowano

Ja mam Sensatec w G30, auto mam od jesieni, ale z ogrzewaniem foteli podobnie - nie korzystam. Raz włączyłem sprawdzić jak działa.

Natomiast wentylacja - jestem ciekaw jak będzie. Miałem starą S-klasę (W140) i w upały plecy się kleiły na trasie. Nie wiem na ile to efekt mało wydajnej klimy (która notorycznie się psuła)…

Opublikowano

Vernasca jest grubsza więc pewnie będę używał grzania. Jeśli chodzi o grzanie to u mnie kierownica chodzi praktycznie cały czas i nie wyobrażam sobie już samochodu bez grzania kierownicy. Ale to nie o tym temat :). Wracając do wentylacji to znajomy ma też w G30 i mówi że w porównaniu z innymi autami, BMW ma to dobrze dopracowane i działa to dość fajnie. Tylko że on ma tą aktywną. Nie wiem na jakiej zasadzie ona działa. Czy w fotelach są jakieś czujniki temperatury i ona sama sobie dobiera intensywność czy zasada działania jest jeszcze inna. W Volvo na najniższym poziomie wentylacji prawie nic nie czuć. Na wyższym jak dla mnie jest za zimno. I jak tak człowiek wleci do samochodu rozgrzany np po siłowni i zacznie się wentylować to plecy załatwione. Pewnie nie każdy jest wrażliwy i może to kwestia przyzwyczajenia ale ja właśnie raz sobie dokładnie w taki sposób dogodziłem korzonki i nikomu nie życzę tego bólu.

Poza tym w X4 które zamówiłem, w sportowych fotelach tych m pakietowych wentylacji nie ma więc nie miałem problemu. Jak dokładam wentylację to mi te fotele spadają. Wydaje mi się że taka opcja jest ale w wersjach M. Tam te fotele kubełkowe są zupełnie inne niż te opcjonalne m pakietowe w wersjach nie M. A nie chciałem z tych kubełków rezygnować bo raz że fajnie w tym aucie wyglądają a dwa, czuję się w nich tak dość mocno 'spasowany'. W tych zwykłych tego efektu nie ma i to trzymanie jest nieco gorsze.

Opublikowano
Temat trochę stary ale zapytam. Czy skóra Nappa w każdej marce samochodu to jest ta sama skóra? Czemu pytam? Ja co prawda już zamówiłem i celowo zdecydowałem się na Vernasce. Mam aktualnie Volvo XC60 właśnie w nappie. Napaliłem się na ten rodzaj skóry jak tylko wsiadłem do tego auta w salonie. Gładka, delikatna. Naprawdę super. No i po 3 latach użytkowania jestem mocno rozczarowany. Skóra jest aż za delikatna. Bardzo łatwo się przeciera. Łatwo o zagniecenia. Tak z czystej ciekawości zastanawiam się czy w BMW jest tak samo czy może ta skóra nappa jest jakiegoś 'lepszego' gatunku.

Nappa to kiedyś była skóra przetwarzana od warstwy mięsnej czyli powinna mięć otwarte pory - dzięki czemu jest miękka i aksamitna - ale też bardziej cienka. Dzisiaj co druga to nappa często są tak nazywane skory premium. Trzeba macać. Akurat miękkie skóry nie są ani bardziej wygodne, ani tym bardziej użyteczne w przypadku siedzeń samochodowych.

Opublikowano
Mnie tam pasuje alcantara w bazie niż eko skóra. Nie czuję dyskomfortu zimą, ani latem. Jak jest zimną wystraczy czasami tylko chwilę podgrzać i już jest komfortowo. No i się nie ślizgam.
  • 1 miesiąc temu...
  • Moderatorzy
Opublikowano
Ma ktoś doświadczenia z jakością i trwałością skór Merino Ivory White? Syfi się czy daje radę? :lol:
Instagram: @kolczasty
  • 4 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A co powiecie o sensatec ?

To zleży czy zmysły węchu i dotyku u Ciebie są sprawne czy nie ? :wink: bo jeśli są sprawne to unikaj ten syf jak ogień , a jeśli nie są to polecam Sensatec , bo wyglądają obłędnie i są wytrzymałe - u mnie 2 lata i 72 tyś km i wyglądają jak w dniu odbioru -

• 1 rok później...
Opublikowano

Porszę o opinie o tapicerce w bmw seria 1 KKSW Trigon Black materiałowo skórzana (eko skóra), czy jest trwała, czy nie pojawią się dosyć szybko pękniecia i jak się spisuje w praktyce. Z góry dziękuję za  odpowiedzi.

Opublikowano
20 godzin temu, stratos37 napisał(a):

Porszę o opinie o tapicerce w bmw seria 1 KKSW Trigon Black materiałowo skórzana (eko skóra), czy jest trwała, czy nie pojawią się dosyć szybko pękniecia i jak się spisuje w praktyce. Z góry dziękuję za  odpowiedzi.

To nie ten watek, bo dotyczy serii 3.

Ale mam serie 1 z dokladnie ta tapicerka to odpowiem: 81 kkm w 2.5 roku i nie ma zadnych pekniec. Latwa w utrzymaniu czystosci. A same fotele tez wygodne. Gdybym mial budzet to bym do wersji M sport drugi raz wzial fotele sportowe, najchetniej z Magma Red. Sportowe z Alcantara tez sa spoko. A jak nie ma budzetu to te podstawowe od M sport sa ok.

image.png.e30181b6ca7544674a89b0f228eddabd.png