Skocz do zawartości

E39 zmiana licznika z low na high 93s56 wracają km

szumrak

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Tak o tej samej, tak naprawdę ona działa bez tego klejenia (zgrzewania) ale wtedy szybko piksele znikają więc lepiej zgadzać.
Nawet zepsuty zegar dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę ;)

• Zasłużeni forumowicze

Tasiemka wymieniona, poszło lepiej niż się spodziewałem, grzałem lutownicą na grocie zrobiłem sobie silikonowego czopka klejem wysokotemperaturowym. Do wyświetlacza dałem 160 stopni na pcv 170, pod światło widać wyraźnie czy się zgrzało, to trochę jak z taśmą przezroczystą jak jest pod nią powietrze to jest jaśniejsza, a jak nie ma ciemniejsza ;)

IMG-20201127-132417.jpg

IMG-20201126-WA0006.jpg

IMG-20201127-132439.jpg

IMG-20201127-134054.jpg

IMG-20201127-134259.jpg

IMG-20201127-134302.jpg

IMG-20201127-135703.jpg

Licznik w aucie, IMG-20201127-185550.jpg

wszystko działa jednak nie wyświetla mi komunikatów o np otwartych drzwiach, przy próbie przekodowania licznika pustym .MAN wyskakuje:IMG-20201127-194946.jpg

Edytowane przez szumrak

• Zasłużeni forumowicze
Nie będziesz miał komunikatów dopóki nie przekodujesz modułu LCM na HIGH. Potrzebny jest DIS i w opcjach Retrofit jest właśnie kodowanie LCM, chyba ostatnia pozycja. Licznik też ci poprawi i będzie wszystko ok.
Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.

• Zasłużeni forumowicze
Właśnie przestawiłem tam Bordnetz czy coś takiego na E38/E39_high, ale nie wiele to zmieniło. Czy to normalne że lekko podświetla biegi PRND 234? Oczywiście po wybraniu położenia podświetla mocniej konkretną pozycję. Na poprzednim liczniku podświetlało tylko jedną konkretną pozycję a reszta była niewidoczna.

• Zasłużeni forumowicze

Dzięki za informację :cool2:

Piotr520 wielkie dzięki za pomoc!

Dzisiaj podłączyłem się disem zrobiony retrofit na high, przy okazji navi z tv i tcu. Wszystko chodzi elegancko. Próbowałem zmienić także zcs żeby RLS był widoczny ale do tego musiałem dodać PU01 i później przy kodowaniu całego auta wołał o MRSZ3 a u mnie jeszcze MRSZ2 więc go olałem. Bez tego działa prawidłowo ;)