Skocz do zawartości

m57 3.0 D 193KM 10.2002 Touring automat nie jedzie

erywin94

Rekomendowane odpowiedzi

Siemanko,

Mam problem ze swoim autem tego typu, że nie ciągnie z dołu, tzn jedzie, ale nie tak jak powinno, jest wrażenie turbo laga.

Jedziemy na niskich obrotach (1500) i dodajemy trochę gazu auto powoli zaczyna nabierać obrotów, dymi lekko na czarno i ledwo przyspiesza (tak jakby miało za dużo paliwa, za mało powietrza). Jeżeli mocniej wcisnę gaz zmieni bieg na niższy i jedzie jak benzyniak czyli efektywnie przyspiesza na wyższych partiach obrotowych. Moim zdaniem diesel powinien ciągnąć i mieć moment z dołu, a nie na wysokich obrotach. Jeżeli jadę obrotami 2-2,5 tys i docisnę gaz przyspiesza dużo lepiej niż z niskich.

Akcja zaczęła się po regeneracji turbosprężarki. Dodatkowo mogę powiedzieć, że przed regeneracją, auto jechało normalnie, przyspieszało dużo lepiej, ale z niskich obrotów jak dostawało gazu to było słychać pisk jakby metal o metal, teraz tego nie ma, ale jest ten lag.

Dodatkowo, był efekt braku mocy, auto strasznie dymiło, okazało się, że śrubka ograniczająca położenie łopatek w turbosprężarce się wykręciła. Zostało to naprawione nie wiem czy dobrze wyregulowane, no i od tamtego czasu jest taka akcja.

Może ktoś się kiedyś spotkał z takimi objawami i może wyjaśnić czy jest to nieprawidłowa regulacja turbosprężarki, czy można to zrobić mapą silnika czy o co chodzi. Chciałbym aby moje m57 jechało jak wcześniej, bo teraz jest bida po prostu. Pozdrawiam

Edit:

Podczas regeneracji turbo, zostały też zaślepione klapy kolektora ssącego.

• Zasłużeni forumowicze
Źle ustawione turbo przy regeneracji. Może problem z podciśnieniem.

Sprawdź czy podciśnienia oraz zawór N75 działają poprawnie.

Taki efekt może występować jak będzie nieszczelność węży podciśnieniowych lub niesprawny właśnie ten zaworek.

W takim przypadku nie ma sterowania zmienną geometrią turbiny i przyspiesza tylko z wyższych obrotów natomiast przy ruszaniu jest dużo dymu i mało mocy :)

Najłatwiej sprawdzisz w 2 osoby. Niech jedna naciska i odpuszcza gaz ( wkręca silnik na obroty) natomiast druga sprawdzi, czy sztanga od zmiennej geometrii w ogóle pracuje.

Podciśnienia podłączone prawidłowo, dla pewności założyłem silikony zamiast zwykłych, co by wizualnie to lepiej wyglądało. Błędów nie ma żadnych, zaworki działają prawidłowo, nawet zamieniałem ten od gruszki z tym od sterowania EGR, bo widzę, że są bliźniacze. Gruszka chodzi, była nowa w zestawie, ale dla pewności sprawdziłem i przy odpaleniu auta normalnie ją wciąga. Na delphi sprawdzane na biegu jałowym podczas dodawania gazu wartości zadane ciśnienia turbo, a wartości rzeczywiste są niemalże bliźniacze. Nie wiem czy używam odpowiedniego programu (Delphi). Jeśli ktoś wie, jak najlepiej sprawdzić ustawienie turbo regulację gruszki oraz regulację łopatek turbo to prosiłbym o jakieś wytyczne, bądź nakierowanie mnie. Regulować to mogę, wiem co gdzie i jak, tylko nie wiem w jaki sposób i czy napewno tutaj jest pies pogrzebany. Nie wiem czy dobrze że regulacja jest na biegu jałowym sprawdzana czy nie powinno się tego robić czasami podczas jazdy z róznymi obrotami i obciążeniem silnika.

• Zasłużeni forumowicze
Musisz sprawdzić pod obciążeniem wartości ciśnień doładowania zadane/zmierzone. Na automacie trochę ciężko, spróbuj zablokować na drugi lub trzeci bieg i od obrotów 1500 sandał w podłogę do ok. 4000. Delfi nie jest najlepsze do BMW, potrafi głupoty pokazywać szczególnie z błędami, najlepsza i wystarczająca jest INPA.