Skocz do zawartości

E61 530d 2006r Błąd poduszek i napiacza a klema IBS

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie

Mam problem bo zapaliła mi się kontrolka pasa i poduszki, do tej pory nie było żadnych problemów. na kompie wyświetlił się taki błąd:

8dc8fbd7930f22e0.jpg

Podpiąłem kompa i jest bład klemy IBS ae nie aktywny. Za każdym razem jak usunę błąd po odpaleniu pojawia się spowrotem.

We wrześniu zgłosiłem się do ASO na akcje serwisową klemy. Komputer pokazuje takie błędy:

2717db39298e7837.jpg

Dodam że czeka mnie wymiana akumulatora bo jakiś ********* założył aku 65 ah :duh:

Macie jakieś pomysły oprócz wymiany aku bo to już wiem. dodam że jeździło od maja z tym aku i nie było problemu.

Opublikowano
Witam, miałem bardzo podobny problem. Usuwałem błąd, który powracał po odpaleniu auta. Winą okazał się akumulator, spoczynkowe napięcie miał powyżej 12V, ale podczas rozruchu spadało do poniżej 10,5V i wywalało błąd, wymiana na nowe aku załatwiła sprawę. Jak zawsze takie problemy uaktywniają sie jak zrobi się zimniej.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

U mnie błąd poduszek i napinacza pojawia się gdy na dworze jest powyżej +30 stopni (gdy auto stoi na słońcu) :duh:

Usuwam go programem diagnostycznym i jest ok do następnego nagrzania się auta.

Opublikowano
To ja Wam podam jeszcze bardzo błachy powdó powstania takiego błędu. Rozwiązanie znalazłem na niemieckojęzycznym forum. Musiałem odpiąć akumulator, po czym z powrotem go podłączyłem. Za niedługo zaczął pojawaić się komunikat z systemu bezpieczeństwa na desce. Jako że kleima jest z nim powiązana w sumie nic w tym dziwnego. Miałem zabezpieczone klemy jakimś specyfikiem po wierzchu i jak zdejmowałem i zakładałem musiałem palcem czy przesuwając klemę wcisnąć trochę tego specyfika na słupek i zabrudziło to klemę od środka. To wystarczyło aby pojawił się na desce komunikat z systemu bezpieczństwa i błędy, jakie dokładnie już teraz nie pamiętam, ale na polskich forach ludzi z takimi błędami kierowano do poduszek, napinaczy itd. Wyczyściłem do sucha słupek i klemę i po porblemie.
  • 1 miesiąc temu...