Skocz do zawartości

Stuki/klekotanie w górze silnika + mała kompresja M54B22

kubus420x

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich na forum, jest to mój pierwszy post. Stałem się posiadaczem bmw e39 z silnikiem M54B22, samochód jeździł bez żadnych problemów, zrobiłem nim około 10 tyś km. Po pewnym czasie od zakupy pojawił się problem z wypadaniem zapłonu na 6 cylindrze, zmieniłem cewkę i samochód znów jeździł jak należy, po pewnym czasie problem wrócił ze zdwojoną siłą, samochód odpalał bez żadnych problemów, lecz po kilku/kilkunastu sekundach wypadał zapłon, bez znaczenia czy na benzynie czy na lpg, nieważne czy ciepły czy zimny. Pojawiały się coraz to inne problemy, wymieniłem odmę wraz z przewodami, następnie wymieniłem wszystkie świece i dalej bez skutków. Po wymianie odmy problem na jakiś czas ustał, samochód zaczął równo pracować, wróciła kultura pracy i równe obroty, samochód został odmulony i zdecydowanie lepiej jechał. Jakiś czas później znów pojawiło się wypadanie zapłonu, znów na cylindrze nr 6. Samochodem jeździłem przez jakiś czas, unikałem po prostu jazdy po mieście, nie przeszkadzało mi to w poruszaniu się z punktu a do b. Samochód miał moc, wszystko było jak należy prócz tego wypadania zapłonu na wolnych obrotach. Dopowiem tylko, że miałem też problemy z pracą silnika w mocnym deszczu, samochód bardzo mocno kopcił na biało, biały gęsty dym. Okazało się, że serwo było zalane wodą, woda z serwa prawdopodobnie trafiała do kolektora. Samochód pracował tragicznie po wciśnięciu hamulca. Całe podszybie dokładnie wyczyściłem, udrożniłem odpływy. Następnego ranka jak zawsze odpalałem samochód i zauważyłem klekotanie, stuki w silniku w okolicach góry silnika, wydawało mi się że stuki wydobywają się z disy, po rozebraniu okazało się, że klapka jest luźna i disa nadaje się do wymiany, tak też zrobiłem. Po wymianie disy nie ma żadnej różnicy, samochód pracuje może minimalnie lepiej, lecz w dalszym ciągu występują stuki i klekotanie, jest też to nieszczęsne wypadanie zapłonu. Postanowiłem zmierzyć kompresje i zrobić test upg. Kompresja na 5 pierwszych cylindrach wynosi około 12 barów, 6 cylinder pokazał tylko 6 :) Test na uszczelkę nic nie wykazał. Gdzie szukać problemu? Jak myślicie, za co sie zabrać i co obstawiacie? Wcześniej nie miałem większej styczności z samochodami, stąd też moja niewiedza na takie tematy. Zawory? Szklanki? Z góry dziękuję i pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
Samochód stał cały czas, postanowiłem podjechać do znajomego mechanika, powiedział że nie wie co może tak stukać, mówi że może to być nawet początek panewki lub że zawór może latać w oknie zaworowym. Nie wiem co mam o tym myśleć, powiedział mi jeszcze, że nie ma sensu tego robić ze względu na koszta, twierdzi że lepiej sprzedać samochód za grosze albo wstawić sobie samemu nowy słupek z jakiegoś anglika. Póki co jedynie orientuje się w cenach, przeglądam ogłoszenia i szukam słupka m54b22 albo b25, bo z tego co gdzieś usłyszałem mają ten sam osprzęt.

• Zasłużeni forumowicze
Jak sam nie czujesz się na siłach, żeby wymienić głowicę lub swoją oddać do naprawy i z powrotem złożyć wszystko do kupy, to faktycznie naprawa u mechanika będzie trochę kosztować. Czy w Anglii trzymają te silniki pod ciepłą pierzynką to akurat nie wiem. Kupując silnik koniecznie musi być w aucie z możliwością odpalenia i rozgrzania do temperatury roboczej, a najlepiej z możliwością przejechania się.
Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.